Energiajuomat: haitat & miten päästä eroon

Energiajuomien haitat ja miten päästä eroon niistä

Ei varmasti ole kenellekään yllätys, että energiajuomat eivät ole terveellisiä. Niiden haitat suuresti ylittävät niiden hetkellisen piristävän vaikutuksen. Me itsekin olemme aikaisemmin olleet kovia energialitkujen juojia. Ah, se ihana tunne, kun kylmä juoma livahtaa huulien välistä kohti kurkkua ja antaa elämään sen virkistävän kofeiiniruiskeen…

Energiajuomien haitat & sivuvaikutukset

Tämän artikkelin jälkeen, sinäkin jätät energiajuomat rauhaan. Aivan kuten mekin.

Maksavauriot

Britisth Medical Journalissa julkaistun artikkelin mukaan energiajuomilla on enemmän sivuvaikutuksia kuin aikaisemmin ajattelimmekaan – ja kammottavia sellasia, sillä ne saattavat vahingoittaa maksaasi.

Tässä nimenosaisessa tutkimuksessa 50-vuotias rakennustyömies joi 4-5 energiajuomaa päivässä kolmen viikon ajan. Tässä ajassa hän alkoi kärsiä vatsakivuista, pahoinvoinnista, oksentelusta ja akuutista hepatiitista. Lopulta hänen silmänsä ja ihonsa muuttuivat kellertäviksi ja hänet jouduttiin viemään ensiapuun maksatulehduksen takia. Kun hän lopetti juomien nauttimisen, oireetkin katosivat.

Tämä on jo toinen tutkimus, jossa liiallinen energiajuomien nauttiminen on johtanut maksan toimintahäiriöihin. Asiantuntijoiden mukaan syy on lähinnä B3-vitamiinissa eli niasiinissa, jonka korkeat tasot aiheuttavat maksalle vaurioita.

Huomaa: Niasiinin yliannostus yleensä näkyy ensin kutinana, ripulina, korkeana sydämen sykkeenä, oksenteluna ja huimauksena. Jos sinulla on näitä oireita, jätä energiajuomat kokonaan pois.

Päänsärky

Jos sinulla on taipumusta päänsärkyihin, saattavat muutokset päivittäisessä kofeiininsaannissasi aiheuttaa päänsärkyä. Lisäksi päänsärkyä voi esiintyä, kun pidät taukoa kofeiinijuomista. Kyse on tällöin vieroitusoireista.

Ahdistuneisuus

Riippuen hieman geeneistäsi, sinulla saattaa olla taipumusta tuntea ahdistusta, kun nautit kofeiinipitoisia juomia. Isot määrät voivat aiheuttaa jopa suoranaisia paniikkikohtauksia.

Unettomuus

Sekä liian myöhään nautitut kofeiinijuomat että liian suuri kokonaiskulutus voivat aiheuttaa unettomuutta. Unenpuute voi pidemmän päälle olla vaarallista ja aiheuttaa keskittymisvaikeuksien lisäksi monia muitakin vaivoja.

Sydänongelmat

Etenkin ne, joilla on jo sydäongelmia, voivat saada energiajuomien sisältämästä kofeiinista sydänkohtauksen varsin pienistäkin määristä. Ongelmia ei ole vain vanhemmalla väellä, sillä Canadian Journal of Cardiologyssä julkaistun artikkelin mukaan energijuomilla ja nuorten sydänkohtauksilla on selkeä yhteys.

Korkea verenpaine

Kofeiinipitoiset juomat saattavat nostaa verenpainetta. Jos verenpaineesi on hyvällä tasolla, ei tämä ole niin hälyttävää. Kuitenkin ne, jotka kärsivät jo valmiiksi korkeasta verenpaineesta, saattavat altistaa itsensä riskille saada sydänkohtaus tai muita verenpaineongelmia – etenkin, jos kerta-annokset ovat suuria.

Liikalihavuus & diabetes

Jos juot sokeripitoisia energiajuomia, saat aivan liikaa sokeria ja kaloreita. Liika sokerin saanti johtaa helposti ylipainoon, sokeritautiin, korkeaan verenpaineeseen ja lisää useiden eri syöpien riskiä.

Miten eroon energiajuomista

Koska energiajuomista on saattanut tulla sinulle tapa – tai suoranainen addiktio – ei niistä eroon pääseminen ole aina niin helppoa. Seuraavaksi annamme 5 vinkkiä!

1. Löydä korvike

Etsi itsellesi jotakin, joka tuntuu hieman samalta, mutta on paljon terveellisempää. Esimerkiksi kahvi ja vihreä tee sisältävät kofeiinia, mutta usein pienempiä määriä kuin energiajuomat. Lisäksi kahvilla ja vihreällä teellä on todettu olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Jotta saat hieman samaa makua elämääsi, ota kahvin tai teen viereen lasillinen kylmää vettä ja purista siihen appelsiinia tai sitruunaa.

2. Tee siitä tapa

Jos sinulla on aikaisemmin ollut tapana juoda energiajuomia tiettyyn kellonaikaan, vaikkapa aamulla heräämisen jälkeen, ensimmäiseksi töissä tai iltapäivällä välipalan yhteydessä, juo korvikkeesi tähän samaan aikaan. Esimerkiksi aamuenergiajuoman sijaan juo kuppi teetä ja lasillinen sitruunavettä.

3. Palkitse itsesi oikein

Sen sijaan, että luopuisit heti kaikesta makeasta, voit tarvittaessa palkita itsesi muinakin kellonaikoina hakemalla kupin teetä ja laittamalla siihen lusikallisen hunajaa. Hunaja on monella tapaa terveellistä ja näin saat pienen määrän sokeria. On parempi sallia itselleen pieniä määriä kuin jatkuvasti elää paineen alla.

4. Taistele mainontaa vastaan

Joka ikinen päivä törmäät uusiin energiajuomamainoksiin. Älä anna niiden viedä sinua kuin pässii narussa! Ymmärrä, että mainoksia on joka paikassa. Huomioi ne. Kun huomaat kuinka paljon niitä oikeasti näet, ymmärrät, että kyse ei ole oikeasti asiasta, jota tarvitset – vaan tehokkaasta markkinoinnista, jolla sinulle luodaan mielihaluja.

5. Tauon jälkeen, kokeile kerran

Kun olet ollut noin 3-6 kuukautta ilman energiajuomia, anna itsesi maistaa muutama hörppy. Huomaat, että niiden maku on itse asiassa todella makea ja et oikeastaan edes kaipaa sitä. Kun huomaat tämän, kaikki henkinen paine katoaa ja et enää edes ajattele energiajuomia.