Kahvin terveysvaikutukset – ja paljonko on liikaa kahvia

Kahvin terveysvaikutukset ja montako kuppia juoda

Kahvi ei vain maistu hyvältä ja piristä aamuasi, se on sinulle monella tapaa hyväksi! Mutta mitä tahansa voi saada liikaa, myös kahvia. Kuinka paljon on liikaa kahvia? Millä määrällä terveysvaikutukset maksimoituvat? Ja onko miesten ja naisten kahvista saamilla hyödyillä eroja?

Lue alta kahvin terveysvaikutukset ja opi, paljonko kahvia kannattaa juoda!

1. Kahvi tekee sinusta fiksumman

Kofeiini estää adonosiinin toiminnan aivoissa. Adenosiinilla on aivoissa signaalien siirtymistä estävä vaikutus, joten blokkaamalla tämän vaikutuksen kahvi lisää aivojen hermojen toimintaa ja täten vaikuttaa muun muassa dopamiinin ja noradrenaliinin eritykseen. Tutkimukset ovatkin osoittaneet, että kahvi voi hetkellisesti parantaa mielialaa, reaktioaikoja ja yleistä aivojen toimintaa.

2. Polttaa rasvaa ja parantaa fyysistä suorituskykyä

Kofeiinin stimuloivat vaikutukset lisäävät myös aineenvaihduntaa ja rasvahappojen hapettumista. Sama vaikutusmekanismi parantaa urheilullista suorituskykyä. Sama on todettu muutamissa meta-analyyseissä.

3. Pienentää diabetesriskiä

Tyypin 2 diabetes on elintapasairaus, jossa sairastuneilla on liian korkeat veren glukoositasot joko insuliiniresistanssin tai matalan insuliinituotannon takia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin juominen vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen jopa 23-67 % (tutkimuksesta riippuen). Osa tutkimuksista on osoittanut, että suuremmat annokset toimivat paremmin.

4. Pienempi riski sairastua Alzheimeriin ja Parkinsoniin

Kahvin juojilla voi olla jopa 60 % pienempi riski sairastua Alzheimeriin ja dementiaan kuin niillä, jotka eivät juo kahvia. Hieman tutkimuksesta riippuen, sama pätee myös Parkinsoniin. Kahvinjuojilla riski sairastua Parkinsoniin on noin 32-60 % matalampi.

5. Hyväksi maksalle

Maksalla on useita tärkeitä tehtäviä! Ikävä kyllä maksa kärsii nykyaikaisen elämän tuomista haasteista: etenkin runsaasta alkoholin ja fruktoosin kulutuksesta. Maksakirroosia aiheuttavat muun muassa alkoholismi ja hepatiitti. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvia juomalla riski saada kirroosi voi pienentyä jopa 80 prosenttia. Vaikutus on vahvin, kun kahvia juodaan 4+ kuppia päivässä.

6. Pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä

Kahvi saattaa auttaa sinua elämään pidempään! Laajassa seurantatutkimuksessa huomattiin, että kahvin juominen pienensi riskiä ennenaikaiselle kuolemalle. Tämä on selvää etenkin tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

7. Kahvi on pullollaan vitamiineja ja antioksidantteja

Kahvissa on itse asiassa yllättävän paljon vitamiineja ja antioksidantteja. Kahvi sisältää muun muassa vitamiineja B1, B2, B3 ja B5 sekä kaliumia ja mangaania. Vaikka yhdessä kupillisessa ei olekaan järisyttävän suuria määriä ravinteita, alkavat määrät kuitenkin kasaantua, kun kahvia juodaan useampia kuppeja päivässä.

Paljonko kahvia kannattaa juoda?

Kahvin terveysvaikutukset kasvavat jo heti ensimmäisestä kupista alkaen. Mutta paljonko on liikaa kahvia? Yli 200 meta-analyysiä läpi käynyt jättitutkimus huomasi, että 3-4 kuppia kahvia pienentää tehokkaasti niin riskiä sairastua sydänsairauksiin, useisiin eri syöpiin sekä metabolisiin, neurologisiin ja maksan oireyhtymiin – sekä pienensi yleistä kuolleisuutta.

Yli 4 kuppia päivässä juoneilla naisilla todettiin kohonnut riski luiden murtumille. Samaa ei kuitenkaan huomattu miehillä.

Yhteenveto

Kahvin terveysvaikutukset ovat laajat ja tutkimuksissa todistetut! Muutaman kupillisen juomisesta on selkeää hyötyä kaikille – mutta etenkin tyypin 2 diabeteksestä tai sen esiasteista kärsiville.

Tällä hetkellä näyttäisi, että paras määrä kahvia on noin 3-4 kuppia päivässä. Tällä määrällä saadaan suurin osa terveysvaikutuksista, mutta ei vielä mitään haittavaikutuksia. Miehillä korkeammatkin annokset voivat olla OK, mutta jo pelkän vatsan hyvinvoinnin takia lienee parasta pidättäytyä juomasta 4 kuppia enempää päivittäin.