Miesten alkoholin käyttö – terveyshaitat, riskirajat ja miten päästä eroon liiasta käytöstä

Miesten alkoholin käyttö, haitat, terveysvaikutukset ja miten vähentää

Paljonko on paljon? Entä paljonko on liikaa? Miesten alkoholinkäyttö on Suomessa puhuttanut vuodesta toiseen ja tämä keskustelu ei varmasti ota laantuakseen vielä vuosikymmeniin. Alkoholi voi olla mukava ystävä, jota nautitaan vain silloin tällöin – mutta alkoholia käytettäessä pitäisi tuntea sekä omat rajansa että viralliset miesten riskirajat.

Viralliset alkoholin käytön riskirajat:

 • Päivässä: 7 annosta
 • Viikossa: korkea riskitaso 24 annosta, kohtalaisen riskin raja 14 annosta

Sekä 7 annosta päivässä kerralla että 24 annosta viikossa ovat ehdottomasti tilanteita, joissa terveysriskit ovat jo todellisia. Toki pitää ymmärtää, että pienempikin alkoholinkäyttö voi olla riskialtista – etenkin tietyissä elämäntilanteissa, kuten raskaana oleville, imettäville ja muuten pienen lapsen juuri saaneille tai tietyillä aloilla työskenteleville.

Jos kertakäytön riskiraja 7 annosta ylittyy joka viikko tai jos viikoittainen raja ylittyy jatkuvasti, on syytä pohtia elämäntapojaan. Jos mies ei itse kykene vähentämään alkoholinkäyttöään on syytä seuraavaksi hakea tukea läheisiltä tai lääkäriltä.
On arvioitu, että jopa 20 % alkoholia käyttävistä miehistä ja 10 % naisista ylittää viikoittaisen riskirajan.

Alkoholin käyttö on aina liian suurta, jos sillä on negatiivista vaikutusta elämään tai ihmissuhteisiin.

Kuinka iso on annos alkoholia?

Niin, yllä mainituilla rajoilla ei ole mitään merkitystä, jos ei ymmärretä mitä yksi annos tarkoittaa.
Yksi annos alkoholia on:

 • 1 pullo keskiolutta tai siideriä
 • 1 lasillinen viiniä (12 cl)
 • 1 viskipaukku

Listasta kannattaa huomata, että kyseessä on keskiolut, eikä A-olut tai nelonen. Yksi 0,33cl pullo A-olutta on 1,3 annosta ja vastaavasti tuopillinen keskiolutta on 1,5 annosta.

Sama homma koskee viiniä: yksi annos on 12 senttiä. 16 sentin kaato, joka on monessa ravintolassa tyypillinen, on jo 1,333 annosta. Vastaavasti kotona lasiin tulee helposti kaadettua jopa 20 senttiä tai enemmänkin.

Ja homma jatkuu ihan samalla tavalla väkevien kanssa. Tavallinen viskipaukku viittaa 40 % viskiin ja 4 cl annokseen. Sama pätee luonnollisesti kaikkiin 40 prosenttisiin juomiin: rommiin, vodkaan, jaloviinaan, konjakkiin ja niin edelleen.

Mitä ovat alkoholin terveyshaitat?

Alkoholin terveyshaitat ovat runsaat ja vakavat. Tietysti välittömät seuraukset voivat olla humalatila ja alentunut lihaskontrolli sekä aivojen heikentynyt toiminta, mitkä johtavat helposti onnettomuuksiin ja muihin kännitoilailuihin – ja seuraavan päivän kaamea krapula. Ikävä kyllä nämä eivät ole ainoita haittoja, vaan etenkin pitkittyneellä liikakäytöllä on paljon huonoja terveysvaikutuksia kehoon.

Alkoholismi

Alkoholismi on tila, jossa alkoholiin on kehittynyt riippuvuus. Pahimmillaan alkoholismi voi olla tappavaa. Alkoholismi on monelle vaikea katkaista, sillä riippuvuus on vahva ja aina oireita ei tunnisteta ajoissa – tai tilanteeseen ei yksinkertaisesti puututa. Yksi ensimmäisiä alkoholismin oireita on alkoholin sietokyvyn nousu. Näin saman vaikutuksen saamiseksi käyttäjä juo paljon isompia määriä. Alkoholistin riippuvuus voi olla psyykkistä tai fyysistä. Psyykkinen riippuvuus näkyy pakonomaisena tarpeena juoda. Yksinkertaisesti alkoholia on pakko saada, jotta olo tuntuisi hyvältä tai edes normaalilta. Vastaavasti fyysinen riippuvuus näkyy usein parhaiten, kun juomisen lopettaa hetkeksi: vapinaa, ahdistusta, sydämentykytystä ja unettomuutta.

Masennus

Usein alkoholin liikakäyttö saattaa aiheuttaa masennusta. Tai sitten masennus saattaa aiheuttaa alkoholin liikakäyttöä. Kyseessä on erittäin kaksiteräinen miekka, sillä moni suomalainen juo murheisiinsa, mikä lisää murheita. Masennusoireita esiintyy tavallista enemmän käyttäjillä, jotka nauttivat 4-6 annosta tai enemmän kerralla jatkuvasti.

Lihavuus

Kyllä, alkoholi sisältää runsaasti energiaa. Kalorit kertyvät juomista helposti keskivartaloon. Liikalihavuus aiheuttaa erilaisia terveysongelmia laajalla skaalalla, voit lukea miesten painonpudotuksesta ja lihavuuden haitoista tarkemmin täältä.

Syöpä ja maksakirroosi

Alkoholin sisältämä asetaldehydi on erittäin vahvasti karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine. Runsaan käytön on todettu aiheuttavan syöpää muun muassa ruokatorvessa, kurkunpäässä, suussa, maksassa, suolistossa ja naisilla jopa rinnoissa. Maksakirroosi vastaavasti on maksasariaus, jossa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi eli maksa ”kovettuu”. Maksakirroosi voi alussa olla täysin oireeton, joten sitä on vaikea havaita. Pitkälle edennyt maksakirroosi aiheuttaa isoja häiriöitä muun muassa ihon keltaisuutta, tajuttomuutta tai pyörrytystä, turvotusta, sisäistä verenvuotoa ja isoja ongelmia aivojen toiminnassa.

Erektio-ongelmat

Veressä oleva alkoholi heikentää erektioita ja vaikeuttaa siemensyöksyn saamista. Pidemmän käytön ja suuren kulutukset myötä miehen testosteronitasot laskevat, mikä johtaa seksuaaliseen haluttomuuteen ja sitä myöten mahdollisesti myös pidempiaikaisiin erektio-ongelmiin.

Yleisesti ottaen tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 1-2 annosta päivässä eivät vielä aiheuta merkittäviä haittoja seksuaaliterveydelle.

Millaista on alkoholinkäyttö Suomessa?

Suomi on yksi niistä maista, joissa alkoholin käyttö on lisääntynyt valtavasti viimeisen 50 vuoden aikana. Vuoden 2008 tilastoitu alkoholin käyttö oli 8,5 litraa puhdasta 100 % alkoholia per henkilö, mikä on noin 5x 1950-luvun loppupuolen kulutukseen verrattuna (lähde).

Aikaisemmin alkoholinkäyttö oli pääosin miehinen asia. Vuosikymmenten varrella naisten käyttö on kuitenkin alkanut muistuttaa pitkälti miesten alkoholin käyttöä. Erojakin toki on. Esimerkiksi nuoret parikymppiset naiset juovat paljon harvemmin kuin samanikäiset miehet.

Joitakin viitteitä muutoksesta positiiviseenkin on. Nuorten alkoholin käytön vähenemisestä on pieniä viitteitä. 2010-luvun loppupuolen terveysbuumi on ajanut nuoria kohti kuntoilua ja terveitä elämäntapoja. Toisaalta vastaavasti voimme pohtia, ovatko muut aineet kuten marihuana vaikuttaneet alkoholin käyttöön.

Ikävä kyllä vastaavasti viitteitä eläkeläisten liiallisen alkoholin juomisen yleistymisestä on myös näkyvillä. Iltapäivälehdetkin ovat uutisoineet ikääntyvistä ikäpolvista, joissa miehet stereotypisesti juovat yksin kotona ja naiset ”baanalla” kavereidensa kanssa.

On selvää, että Suomessa alkoholia juodaan harvoin vain ruokajuomana. Yhden tai kahden ottaminen lounaalla tai illallisella on harvinainen ilmiö, ja usein juominen onkin paljon humalahakuisempaa. Alkoholinkäyttö on yleistä sosiaalisissa tilanteissa.

Miten eroon liiasta alkoholinkäytöstä?

Alkoholismia vastaan ei kannata taistella kotikonstein. Jos selvästi sinä, puolisosi tai tuttavasi kärsii vakavasta riippuvuudesta, on aika kääntyä ammattilaisen puoleen – esimerkiksi käänny aluksi ihan vain työterveyslääkärin tai terveyskeskuslääkärin puoleen. Riippuvuudesta kärsivän tulee ymmärtää, että tilannetta tai itseään ei tarvitse hävetä. Riippuvuudesta ei saa moittia, vaan tilanteen parantamiseen tulee kannustaa positiivisesti. Moni ajattelee, että muut eivät tilanteesta vielä tiedä, vaikka todellisuudessa esimerkiksi työkaverit ja ystävät ovat voineet tietää tilanteesta jo vuosikausia. Siksi on erittäin vapauttavaa, kun riippuvuudesta kärsivä puhuu asiasta avoimesti jollekulle ja voi vihdoin olla oma itsensä.

Jos tilanteesi ei ole vielä vakava, mutta haluaisit vähentää alkoholin käyttöä, kokeile näitä vinkkejä:

 • Kaada alkoholipitoiset juomat pois. Kun kotoa ei löydy alkoholia, ei sitä impulsiivisesti saa napattuakaan.
 • Älä lähde kavereiden kanssa yhdelle. Me kaikki tiedämme, että se ei jää siihen yhteen kuitenkaan. Tee valinta ja tapaa kavereitasi jossain muissa merkeissä – esimerkiksi kahvin, pelien tai hyvän elokuvan parissa.
 • Vältä seuraa, joissa juodaan. Esimerkiksi baarit, bileet ja työpaikan virkistysjuhlat kannattaa kiertää kaukaa. Jos olet sopimassa treffejä tai tapaamassa ystäviä, sovi ne paikkaan, jossa alkoholia ei myydä ollenkaan.
 • Älä korvaa alkoholia toisella riippuvuudella. Muut päihteet eivät ole parempi vaihtoehto.
 • Lisää liikuntaa. Usein liikunta antaa ihmisille hyvänolontunteen ja saa ajatukset pysymään terveellisissä valinnoissa.
 • Pidä kirjaa kulutuksestasi. Et välttämättä ymmärräkään kuinka usein ja kuinka paljon alkoholia tulee juotua. Kirjanpito auttaa sinua näkemään totuuden.
 • Hanki tukea. Puhu alkoholinkäytöstäsi puolisollesi tai ystävällesi. Voit tarvittaessa käydä myös lääkärin puheilla tai soittaa päihdeneuvontaan.