Omenaviinietikan hyödyt & käyttö: lue 7 terveysvaikutusta

Omenaviinietikan hyödyt, terveysvaikutukset ja käyttö

Ihmiset väittävät, että omenaviinietikka parantaa ihotauteja, auttaa pudottamaan painoa ja saa vatsankin rauhoittumaan. Mutta mitkä viinietikan hyödyt ja terveysvaikutukset ovat totta ja mitkä täyttä palturia? Me tutustuimme tutkimustietoon!

Omenaviinietikan suosio on kasvanut maailmalla vuosi vuodelta – ja onpa sen hyödyistä saatu lukea paljon Suomessakin.

Käyttö

Sekoita noin 1-2 teelusikallista omenaviinietikkaa veteen ja nauti 2-3 kertaa päivässä. Paras aika nauttia omenaviinietikkavettä on juuri ennen ruokailua. Vaihtoehtoisesti voit lisätä sitä suoraan salaattisi päälle, jos maku ei sinua häiritse.

Terveysvaikutukset

Listasimme alle muutamia omenaviinietikan huomattavimmista hyödyistä ja terveysvaikutuksista.

1. Antiseptinen – eli tappaa bakteereja

Omenaviinietikan tanniinit ovat vahvoja antioksidantteja, jotka sekä estävät rasvojen härskiintymistä että mikrobien ja bakteerien lisääntymistä. Säännöllinen käyttö voi vähentää flunssaa ja muita tauteja.

2. Selättää ruoansulatusongelmat

Kärsitkö usein ripulista, ummetuksesta tai närästyksestä? Omenaviinietikan nauttiminen voi helpottaa oloasi nopeastikin. Omenaviinietikka lisää vatsasi emäksisyyttä ja poistaa näin hapokkuutta. Kuten yllä jo mainittiin, omenahappo ja etikkahappo lisäksi tappavat pahanlaatuisia bakteerja, mikrobeja ja sieniä vatsasta ja suolistosta.

3. Auttaa pudottamaan painoa

Muutamat tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikka ja etenkin sen sisältämä etikkahappo voivat auttaa kehoa käyttämään rasvaa energiaksi sen varastoimisen sijaan. Edellä linkitetyn 12-viikkoisen tutkimuksen tulokset olivat selvät: viinietikka auttoi pudottamaan painoa, painoindeksiä, lantion ympärysmittaa, vatsarasvan määrää ja vähensi samalla nälän tunnetta. Omenaviinietikan ja painonpudotuksen välisestä yhteydestä on kuitenkin yhä liian vähän tutkimustietoa ja laajaa aineistoa ei ole olemassa. Omien kokemustemme perusteella hyödyt ovat kuitenkin todelliset.

4. Alentaa verenpainetta

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikalla on positiivisia vaikutuksia korkeaan verenpaineeseen. Omenaviinietikka stimuloi typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi vastaavasti auttaa rentouttamaan verisuonia ja pitämään ne joustavina.

5. Taistelee diabetesta vastaan

Ennen ruokailua nautittu omenaviinietikka todistetusti tasoittaa verensokerin piikkejä. Yksi tutkimus osoitti, että kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa juuri ennen ruokailua tai ruokailun yhteydessä pienensi ruokailun jälkeistä verensokerin nousua. Uskotaan, että etikkahappo hidastaa hiilihydraattien siirtymistä verenkiertoon. Etenkin diabeteksestä tai varhaisista diabeteksen oireista kärsiville tämä on hyödyllistä.

6. Parantaa iho-ongelmia

Tosin tähän terveysvaikutukseen tarvitaan ulkoista nauttimista! Älä kaada viinietikkaa suoraan iholle, vaan sekoita sitä veteen suhteessa 2:1 (2 osaa vettä, yksi osa omenaviinietikkaa). Omenaviinietikkaa tappaa baktetereja ja tasapainottaa ihon pH:ta. Voit joko levittää seosta iholle vanulapun tai kankaanpalan avulla – tai vaihtoehtoisesti upottaa hoitoa tarvitsevat osat suoraan seokseen 10 minuutiksi.

7. Auttaa mineraaleja ja vitamiineja imeytymään

Erinäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikka auttaa muun muassa rautaa, B12-vitamiinia ja kalsiumia imeytymään kehoosi tehokkaammin. Lisäksi omenaviinietikka sisältää runsaasti booria, kaliumia, magnesiumia ja mangaania.

Yhteenveto

Omenaviinietikka on terveellistä! Sen terveysvaikutukset ja hyödyt ovat selvät ja laaja-alaiset. Suosittelemme sydämemme pohjasta jokaista kokeilemaan sen vaikutuksia omaan terveyteen. Muista aina sekoittaa viinietikka veteen ennen nauttimista. Sen nauttiminen ”raakana” voi nimittäin olla liian paljon etenkin vatsahaavoista ja muista vatsaongelmista kärsiville – vaikka käyttö parantaakin vatsan happotasapainoa nopeasti.