6 syytä välttää soijaa – soijan haitat miehelle

Soijan haitat miehelle

Moni kovaa treenaava mies on jo poistanut soijan kokonaan ruokavaliostaan. Vaikka lopullisia näyttöjä soijan vaikutuksista esimerkiksi estrogeenin ja testosteronin tuotantoon ei olla vielä saatu, on tutkimuksista saatu useita muita mielenkiintoisia tuloksia. Jos sinä syöt vielä paljon soijaa ja soijapohjaisia tuotteita, lienee paikallaan lukea alta miksi soija on miehelle suurina määrinä epäterveellistä.

1. Kilpirauhasen toiminta

Soijan on todettu hidastavan kilpirauhasen toimintaa ja vähentävän jodin imeytymistä. Jodilla on suuri merkitys kilpirauhasen toimintaan.

2. Mahdollisesti vaikutuksia estrogeeniin

Tutkimukset ovat osoittaneet, että soijaa runsaasti syöneillä pikkulapsilla estrogeenitasot olivat jopa 17 000 kertaa korkeammat kuin niillä, jotka olivat syöneet äidin tai lehmän maitoa. Vaikutuksen suuruus on hälyttävä, sillä näin isoilla muutoksilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia käytökseen, aivojen kemiaan ja fyysiseen kehitykseen. Onkin suositeltavaa, että pikkulapsille ei syötetä runsaasti soijapohjaisia tuotteita – etenkään äidinmaidon korviketta.

3. Fytiinihappo

Käymätön soija kuten tofu, soijamaito, soijajäätelö ja soijaproteiinilisät sisältävät suuria määriä fytiinihappoa, jonka on todettu vähentävän mineraalien kuten kalsiumin, magnesiumin, raudan ja sinkin imeytymistä. Näillä mineraaleilla on suuri merkitys muun muassa aineenvaihdunnassa, testosteronin tuotannossa, luiden terveydessä ja lihasten palautumisessa.

4. Aivojen kehitys

35 vuotta kestänit hawaijilainen tutkimus seurasi 8 900 miehen ja 500 vaimon soijan kulutusta. Suuri kulutus yhdistettiin nopeampaan aivojen ikääntymiseen, aivojen kutistumiseen ja Alzheimerin taudin kehittymiseen.

5. Katabolia

Löhrke et al. osoittivat tutkimuksessaan ”Activation of skeletal muscle protein breakdown following consumption of soyabean protein in pigs”, että soijaproteiini-isolaatin syöttäminen sioille vaikutti negatiivisesti sikojen lihasproteiiniin: anabolian sijaan huonolaatuinen isolaatti aiheutti itse asiassa kataboliaa eli lihasten hajoamista.

6. Sperman laatu

Vaikka vaikutukset eivät olleet suuria, löysi Harvardin yliopiston tutkijaryhmä viitteitä siitä, että sperman laatu laski etenkin miehillä, joilla oli ennestään siittiöitä joko normaalisti tai runsaasti.