Superfoodit miehelle – mitä superruokia söisin?

Parhaat superfoodit miehelle

Superfoodit eli niin sanotut superruoat ovat nousseet huimaan suosioon! Eikä ihme, niistä on moneksi – aina macan suorituskykyä parantavista lupauksista gingensing immuunipuolustusta tukeviin ominaisuuksiin.

Mitä on superfood?

Mitään tieteellistä määritelmää ei ole olemassa. Superfood tarkoittaa yksinkertaisesti ruoka-ainetta, jossa on runsaasti antoksidantteja, fytokemikaaleja, vitamiineja ja mineraaleja. Useimmat superfoodit ovat kasvimaailman tuotoksia, mutta myös muutamat kala- ja maitotuotteet voidaan laskea kuuluvaksi superfoodien ryhmään. Hyviä esimerkkejä ovat acai-marjat, spirulina, rasvainen lohi, kefir ja lehtikaali.

Luonnollisestikaan kukaan ei VÄLTTÄMÄTTÄ tarvitse superfoodeja, mutta ne ovat kätevä tapa saada paljon vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja pienessä paketissa – osana isompia aterioita tai välipaloina niiden välissä. Runsaasti ravintoaineita sisältävät ruoat saavat sinut voimaan hyvin, pienentävät erilaisten kroonisten ongelmien riskiä ja tuovat mukanaan useita erilaisia terveysvaikutuksia.

Superfoodien terveyshyödyt

Superfoodien sisältämät vitamiinit ja mineraalit auttavat kehoasi taistelemaan tauteja vastaan, auttavat sinua jaksamaan – ja yhdistettynä oikeaan ruokavalioon voivat parantaa voimatasoja, auttaa pudottamaan painoja ja vähentää ikääntymisen merkkejä.

Monien superfoodien sisältämät antioksidantit vähentävät syövän riskiä. Hyvät rasvat vastaavasti pienentävät sydäntautien riskejä. Runsas kuidun saanti auttaa ruoansulatusta ja pienetää diabeteksen riskiä. Muita terveyshyötyjä ovat muun muassa tulehdusten väheneminen, matalammat kolesterolitasot, myrkyistä puhtaammat sisäelimet sekä paremmin toimiva aineenvaihdunta.

On tärkeää kuitenkin huomata, että superfoodit eivät korvaa tasapainoista ruokavaliota. Ne toki tukevat sitä, mutta ne eivät ole oikean ruoan korvike. Pelkistä superfoodeista et tule saamaan riittävästi kaloreita ja oikeassa suhteessa makroravinteita. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sisältää runsaasti vihanneksia, vähärasvaista proteiinia, täysjyvää ja hyviä rasvoja – ja vähän huonoja teollisia rasvoja, lisäaineita ja sokeria. Kun yhdistät nämä riittävään liikuntaan, olet jo pitkällä!

Joitakin suosittuja superfoodeja

Alle olemme keränneet suosittuja superfoodeja ja niiden terveyshyötyjä. Huomaathan, että näistäkin ruoka-aineista kannattaa usein valita vähemmän prosessoituja tuotteita. Liika prosessointi vähentää ruoan ravinteikkuutta.

Acai-marjat

Acai-marjat kasvavat pääasiassa Keski- ja Etelä-Amerikassa. Ne ovat pullollaan antioksidantteja, terveellisiä rasvoja, kuitua, B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia ja fosforia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että acai-marjat vähentävät oksidatiivista stressiä ja auttavat ylläpitämään normaaleja verensokeritasoja.

Kefir

Kefir on suomalaisille hieman tuntemattomampi superfood. Se on kuitenkin yksi maailman parhaista ruoka-aineista vatsalle: se sisältää todella runsaasti probiotteja, jotka parantavat ruoansulatuskanavan bakteerikantaa, vähentävät ja hoitavat ripulia sekä helpottavat tulehduksia ruoansulatuksessasi. Lisäksi kefir auttaa usein IBS:n eli ärtyneen suolen oireyhtymän oireisiin. Kefir on fermentoitu, joten se sopii myös laktoosi-intolerantikoille.

Avocado

Myös avocadoa pidetään superfoodina. Sen on todettu vähentävän kolesterolia ja auttavan nivelongelmiin. Avocadossa on runsaasti monosaturoimattomia rasvoja sekä B6 ja E-vitamiinia. Lisäksi avocado auttaa kehoasi hyödyntämään karotenoideja, jotka sisältävät runsaasti A-vitamiinia – jonka taas on vastaavasti todettu pienentävän muun muassa syövän, sydäntautien ja silmän rappeuman riskiä.

Lehtikaali

Vaikka kaikki eivät sitä tiedäkään, on lehtikaali erinomainen superfood! Se sisältää runsaasti vitamiineja A, C ja K, sekä kalsiumia, mangaania, rautaa ja antioksidantteja. Yllättäen, lehtikaalissa on myös omega-3-rasvahappoja – ja samalla erittäin vähän kaloreita. Useimmat vihreälehtiset vihannekset mm. parantavat näköä, vähentävät veritukoksia, tukevat aineenvaihduntaa ja vähentävät riskiä sairastua osaan syövistä. Lehtikaalin lisäksi hyviä ovat muun muassa parsakaali, pinaatti ja tavallinen kaali.

Lohi

Onko lohi superfood? Meidän mielestämme kyllä! Se on proteiinipitoinen ja sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahapot pienentävät sydäntautien ja sydänkohtauksen riskiä, vähentävät kehon tulehduksia ja jopa parantavat henkistä hyvinvointia. Osa tutkimuksista on osoittanut, että omega-3-rasvahapoilla on positiivisia vaikutuksia masennuksen hoidossakin! Lisäksi lohessa on paljon D-vitamiinia ja seleeniä. Rasvaista kalaa kannattaakin syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Maca

Maca on juurikasvi, jota kasvaa pääasiassa Perun Andeilla. Sen sanotaan lisäävän elinvoimaa ja parantavan fyysistä suorituskykyä. Osa tutkimuksista on osoittanut macan myös lievittävän stressiä ja lisäävän seksuaalista halukkuutta. Moni macaa nauttinut on raportoinut positiivisia vaikutuksia, mutta ongelmalliseksi aineen tekee nykyinen tutkimusaineisto: tutkimuksia on tehty pääasiassa Perussa, jossa maca kasvaa. Maca kuitenkin sisältää runsaasti B-vitamiineja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rautaa ja muita hivenaineita. Macaa on helppo nauttia niin pillerimuodossa kuin jauheena esimerkiksi puuron, jugurtin tai smoothien seassa.

Inkivääri

Inkivääriä käytetään runsaasti mausteena, mutta se on myös samalla superfood. Inkivääri auttaa kehoasi taistelemaan tulehduksia vastaan, suojaa syövältä ja tukee immuunipuolustusta. Lisäksi inkivääriä on läpi historian käytetty lääkkeenä pahoinvointiin, lihaskipuihin ja ruoansulatusongelmiin. Inkivääri on erittäin maukasta teenä, ja voit lisätä sitä mausteena ruokiin aina salaateista liharuokiin asti.

Mustikka

Nyt suomalaiset hereillä! Mustikka on täydellinen kotimainen superruoka! Mustikat ovat pullollaan ravintoaineita, mutta sisältävät silti vähän kaloreita. Kaikista yleisesti käytössä olevista marjoista ja vihanneksista mustikoissa on ENITEN antioksidantteja. Antioksidantit vähentävät ikääntymistä, auttavat suojaamaan solujasi vapailta radikaaleilta ja pienentävät useiden eri syöpien riskiä. Lisäksi mustikat laskevat verenpainetta, tukevat aivojen toimintaa ja saattavat jopa taistella diabetesta vastaan. Mustikan sisältämät antioksidantit nimittäin parantavat insuliiniherkkyyttäsi ja sokeriaineenvaihduntaasi. Lisäksi mustikan on todettu auttavan virtsatietulehduksiin. Todellinen terveyspommi tuo mustikka!

Spirulina

Spirulinassa on runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja sekä rohmakaupalla antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Spirulinan on todettu madaltavan verenpainetta ja vähentävän verisuonten tukoksia – sekä alentavan veren LDL (”huono” kolesteroli) ja triglyseriditasoja. Lisäksi se antaa suojaa syöpää vastaan. Kaiken muun hyvän lisäksi spirulinan nauttiminen ennen urheilusuoritusta saattaa lisätä pitkäkestoista suorituskykyäsi!

Ginseng

Yksi maailman vanhimmista ja eniten tutkituista superfoodeista! Ginsengiä on käytetty käytettä Itä-Aasiassa lääkkeenä jo vuosituhansien ajan. Ginseng-kasvin tärkein osa ovat sen juuret, jotka sisältävät muun muassa sapokiineja, steroleja ja vitamiineja. Perinteisten uskomusten mukaan ginseng lisää elinvoimaa – mutta sen on todistetusti näytetty vahvistavan ainakin immuunipuolustusta ja lisäävän verenkiertoa. Vanha perimätieto uskoo myös, että ginseng lisää seksuaalista halukkuutta – mikä saattaa olla suoraan verenkieroon parantumisen vaikutusta.

Chian siemenet

Nämä pienenpienet palleroiset ovat pullollaan magnesiumia, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja hyviä rasvoja!

Valkosipuli

Ei se haju, vaan ne terveysvaikutukset! Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli vähentää veren kolesterolia ja triglyseriditasoja, madaltaa verenpainetta ja pienentää tukosten riskiä. Lisäksi valkosipulin on todettu tappavan mikrobeja kuten sieniä ja bakteereja. Moni vannookin valkosipulin nimeen muun muassa flunssan hoidossa!

Goji-marjat

Täynnä antioksidantteja! Goji-marjat ovat olleet tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä jo vuosisatojen ajan. Gojin väitetään lisäävän elinvoimaa, pitkäikäisyyttä ja energiaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ainakin goji saattaa suojata ihovaurioilta, silmäsairauksilta ja hidastaa syöpäsolujen kasvua.

Kimchi & sauerkraut eli hapankaali

Moni kärsii nykyään vatsavaivoista, joita aiheuttavat muun muassa prosessoidut ruoat, hiilihappojuomat, lisäaineet ja suuri sokerin saanti. Kimchi on fermentoitua eli hapatettua kaalia, joka on tavallisesti valmistettu kiinankaalista ja muista kasviksista. Vastaavantyylinen tuote löytyy myös Saksasta: hapankaali, jota paikalliset kutsuvat nimellä sauerkraut. Myös sauerkraut on hapatettua kaalia. Hapatus luo kaaliin erittäin hyvän bakteerikannan, joka parantaa vatsasi toimintaa. Jos olet ostamassa hapankaalia, valitse tuote, jota ei ole missään vaiheessa pakastettu missään vaiheessa. Pakastettu ja käsitelty hapankaali menettää hyvää bakteerikantaansa.

Kurkuma

Kurkuma on yksi meidän suosikeistamme! Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkuma vähentää tulehduksia tehokkaasti. Tietysti lyhytaikaiset tulehdukset ovat joskus tarpeenkin, mutta pitkittynyt krooninen tulehdustila on keholle erittäin huonoksi: krooninen tulehdustila on yhteydessä muun muassa sydänsairauksiin, syöpään, metaboliseen oireyhtymään, Alzheimerin tautiin ja useisiin muihin länsimaalaisiin vitsauksiin. Samalla kurkumiini, kurkuman tehoaine, on vahva oksidantti, joka sekä suoraan suojaa vapailta radikaaleilta että tukee kehosi muiden antioksidanttien toimintaa. Kaiken muun hyvän lisäksi kurkumiinin on osoitettu helpottavan masennusta.

Vieläkö on muitakin?

Muita mainitsemisen arvoisia terveysruokia ovat muun muassa kananmunat, kaurapuuro, bataatti, hunaja, pähkinät, vihreä ja valkoinen tee, granaattiomena, tumma suklaa ja kvinoa!

Yhteenveto

Nyt tiedät mitä superfoodit ovat, mitä erilaisia superfoodeja voit löytää kauppojen ja verkkokauppojen hyllyiltä, mitkä ovat superfoodien yleisimmät terveysvaikutukset ja paljon muuta!

Kommentoi alle omia kokemuksiasi tai kerro meille mitä muita superruokia haluaisit lisätä artikkeliin!