Tipaton tammikuu terveysvaikutukset

Tipaton tammikuu terveysvaikutukset – 7 tapaa miten alkoholiton kuukausi vaikuttaa terveyteen

Monille meistä vuodenvaihde on suhteellisen alkoholipitoista. Ensin juodaan pikkujouluissa, sitten maistellaan iltaisin glögiä. Itsenäisyyspäivänä pitää nyt ainakin lasi kuohuviiniä ottaa. Ja joulukinkun kanssa menee hyvin punaviini ja joulusaunan päälle maistuu olut. Kun kerran on aloitettu, niin väliviikolla kyllä voi muutaman oluen nauttia ja sitten onkin jo uudenvuoden bileet ja viini virtaa jälleen. Moni tekeekin uutenavuotena lupauksen tipattomasta tammikuusta, mutta mitkä ovat tipattoman terveysvaikutukset ja miten alkoholiton kuukausi vaikuttaa terveyteen?

Huomaa! Tipaton kuukausi on hyödyllinen milloin tahansa. Sen ei tarvitse aina olla tammikuu!

1. Unen laatu paranee

Vaikka moni ajattelee, että yksi tai kaksi annosta alkoholia illalla ei haittaa, on uskomus väärä. Toki alkoholi saattaa auttaa nukahtamaan, mutta unen laatu kärsii jo yhdestä juomasta. Vaikutus näkyy jo muutamassa päivässä: nukut paremmin ja päiväsi ovat energisempiä. Miehet, jotka kuorsaavat, tavallisesti myös kuorsaavat ilman alkoholia vähemmän.

2. Masennus helpottaa ja mieliala kohenee

Masennus ja alkoholin käyttö ovat yhteydessä toisiinsa. Alkoholin kohtuukäyttö vaikuttaa jo oireisiin. Raskas liiallinen juominen voi lisäksi aiheuttaa masennuksen oireita sellaisilla, jotka eivät olisikaan muuten masentuneita. Etenkin jos sinulla on taipumus masentumiseen, on tipattomuus ehdottomasti suositeltavaa. Alkoholiton kuukausi auttaa selkeyttämään ajatuksia ja mieliala paranee. Samalla suosittelemme kaikkia masennukseen taipuvaisia muutenkin miettimään alkoholinkäyttöään. Vähentäminen on aina hyvä idea. Kannattaa huomata, että jos olet jo nyt riippuvainen alkoholista, saattavat oireet ensimmäisen 1-2 viikon aikana itse asiassa jopa hieman pahentua. Masennus alkaa lieventyä viimeistään viikoilla 3 ja 4.

3. Laihtuminen tehostuu

Alkoholipitoisissa juomissa on runsaasti kaloreita. Etenkin sokeripitoiset juomat kuten makeat siiderit ja long drinkit ovat todellisia kaloripommeja. Samoin tietysti juomasekoitukset, joihin lorautat sokeripitoisia lantrinkeja kuten limonadia tai appelsiinimehua. Tutkimuksissa on todettu, että kohtuukäyttökin tuo päivittäiseen energiansaantiin keskimäärin 300-400 kaloria lisää. Tämä vastaa jo yhtä tasapainoista ateriaa tai ainakin runsasta välipalaa. Tipaton tammikuu on täydellinen tapa siis vähentää myös kalorien saantia ja näin laihtua – lähes automaattisesti. Laihtumisen terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

4. Seksielämä paranee

Alkoholi saattaa hetkellisesti vaikuttaa haluja lisäävästi (tai lähinnä estoja poistavasti), mutta pidempiaikainen ja runsas alkoholin käyttö vaikuttavat niin miesten kuin naisten haluihin. Miehillä tipaton tammikuu alkaa näkyä viikkojen myötä parempina erektioina. Myös orgasmit ovat sekä miehillä että naisilla voimakkaampia ilman alkoholia. Alkoholin käyttö nimittäin turruttaa hermoja ja näin vähentää kiihottumisen tunnetta.

5. Vatsasi voi paremmin

Vaikka monelle vahvat (etenkin Jägermeister) on mahalääkettä, on alkoholi oikeasti vatsalle pahaksi. Alkoholin aineenvaihduntatuote asetalhydi vaikuttaa tutkimusten mukaan mm. suolen läpäisevyyteen. Pahimpia ovat väkevät, jotka saattavat aiheuttaa mm. refluksioireita. Vatsakivun, refluksioireiden ja ripulin lisäksi runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa liiallista kaasun tuottoa ja turvotusta.

6. Verensokeri paranee

Alkoholin käyttö vaikuttaa niin maksaan kuin haimaankin. Haima erittää insuliinia. Alkoholin liiallinen tai jatkuva käyttö vaikuttavat negatiivisesti haiman ja kropan kykyyn erittää ja käsitellä insuliinia. Haimavahingot voivat johtaa hyperglykemiaan eli liian korkeaan verensokeriin. Etenkin yhdistettynä ylipainoon ja liialliseen sokerin saantiin, alkoholin käyttö voi edistää diabeteksen syntymistä. Tipaton tammikuu auttaa haimaa ja samalla verensokeritasojasi palautumaan kohti normaalia tasoa.

7. Immuunijärjestelmäsi kiittää

Kova juominen vaikuttaa kehosi puolustusjärjestelmään. Tavallisesti paljon juovat ovatkin herkempiä sairastumaan useisiin tauteihin aina perinteisistä flunssista tuberkuloosiin asti. Lisäksi alkoholin käyttö, jopa kohtuuden rajoissa, on usein yhdistetty syöpäriskin kasvamiseen. Mitä enemmän juot, sitä suurempi riski sairastua syöpään.

Tipaton on hyvä testi alkoholiriippuvuudesta

Suomalaisista jopa 10 % sairastuu jonkinasteiseen alkoholiriippuvuuteen jossain vaiheessa elämäänsä. Suurin osa kuitenkin selviää tästä ilman ulkopuolista apua. Tipaton tammikuu on terveysvaikutuksiensa lisäksi hyvä testi riippuvuudesta: jos voit olla kuukauden ilman alkoholia ongelmitta, ei tilanteesi ole kovin paha. Jos kuitenkin sinulla on vaikeuksia ja sorrut taas juomaan, kannattaa varata aika lääkärille ja jutella jollekin tuttavalle tai puolisolle tilanteesta. Joillekin jo pelkkä lääkärin kanssa keskustelu auttaa, toiset voivat tarvita esimerkiksi lääkehoitoa alkoholikierteen katkaisemiseksi. Huomaa kuitenkin, että jos alkoholin käyttö jatkuu runsaana tipattoman jälkeen, tulee silloinkin kääntyä ystävien tai lääkärin puoleen, vaikka tammikuu olisikin mennyt hyvin.