Vihreän teen terveysvaikutukset: 8 hyvää syytä juoda

Vihreän teen terveysvaikutukset

Vihreä tee on todellinen terveyspommi! Tai oikeastaan tuo ”pommi” saa sen kuulostamaan huonolta. Ja sitä vihreä tee ei ole. Sen terveysvaikutukset ovat positiiviset ja laajat.

Tässä artikkelissa tutustumme tärkeimpiin vihreän teen terveysvaikutuksiin – lue alta ja laita teet tulille!

1. Auttaa torjumaan syöpää

Montrealin McGill-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreän teen sisältämät antioksidantit auttavat vähentämään niin keuhkosyöpää kuin eturauhassyöpääkin. Lisäksi kiinalaisen tutkimuksen mukaan vihreä tee pienentää myös paksusuolen syövän riskiä.

2. Auttaa pudottamaan painoa

Laajan meta-analyysin mukaan vihreän teen katekiinit ja kofeiini auttavat sekä pudottamaan että hallitsemaan painoa. Lisäksi monet muut tutkimuukset ovat osoittaneet, että etenkin yhdistettynä aktiiviseen liikuntaan, vihreän teen EGCG tehostaa laihtumista.

3. Alentaa kolesterolia

Tutkimus osoitti, että noin 5-6 kuppia vihreää teetä päivässä johtaa verenpaineen ja kolesterolin alenemiseen. Vaikutus oli selvempi kolesterolin kuin verenpaineen kohdalla. Toki me tällä sivustolla tiedämme, että kolesteri ei ole kaiken pahan alku ja juuri niin kuin osa suomalaisista päättäjistä väittää. Triglyseridit toki ovat – mutta kolesterolia tarvitaan kuitenkin muun muassa testosteronin tuotantoon.

4. Teaniini rentouttaa

Vihreän teen sisältämä teaniini on aminohappo, jonka on todettu rentouttavan. Teaniinia käytetään laajalti muun muassa korkean verenpaineen ja ahdistuksen hoitoon. Teaniini ei kuitenkaan aiheuta unisuutta, joten sitä voidaan käyttää yhdessä esimerkiksi kofeiinin kanssa: kofeiini piristää ja teaniini rentouttaa. Näin olet rento, mutta pirteä.

5. Piristää

Vihreän teen sisältämä kofeiini näyttäisi vaikuttavan hitaammin kuin kahvin sisältämä kofeiini. Vihreän teen kohdalla virkistyminen kestää pidempään ja ei aiheuta isoja ”pudotuksia” vireystilassa.

6. Auttaa nivelongelmissa

Yksi terveysvaikutus lisää: vihreä tee näyttäisi tutkimusten mukaan vähentävän nivelkipuja ja toimivan apuna nivelreumaa vastaan. Oletettavasti vaikutus johtuu tulehdustilojen pysähtymisestä.

7. Vahvistaa vastustuskykyä

Vihreä tee sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja kuten B1, B2, E ja C-vitamiineja sekä fluoria, kaliumia ja magnesiumia.

Yhdessä nämä vitamiinit ja hivenaineet auttavat niin suun ja hampaiden kuin koko kehon terveyden ylläpidossa.

8. Lievästi laksatiivinen

Vihreä tee on lievästi laksatiivinen joten muutaman kupin juominen voi auttaa esimerkiksi ummetuksen hoidossa. Lisäksi vihreä tee vähentää vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.

Vihreän teen terveyshaitat

Suurimmat haitat tulevat pääasiassa kofeiinista: runsas nauttiminen voi aiheuttaa päänsärkyä, hermostuneisuutta, uniongelmia ja joillakin myös hikoilua. Nämä haitat tulevat tavallisesti esiin vasta runsaan, noin 5-6 kupin päivätahdin, juomisesta.

Myös tietyt lääkkeet saattavat reagoida vihreän teen kanssa yhteen. Jos sinulla on lääkitys päällä, kannattaa kysyä omalta lääkäriltäsi vihreän teen käytöstä.

Näin maksimoit terveyshyödyt

Vihreä tee tulisi tehdä noin 70-80 asteiseen veteen. Liian kuuma kiehuva vesi tekee vihreästä teestä kitkerää. Lisäksi esimerkiksi C-vitamiini alkaa tuhoutua noin 90 asteessa. Hieman teelaadusta ja teen laadusta riippuen haudutusaika tulisi olla noin 2-6 minuuttia.

Juo noin 3-4 kuppia päivässä maksimoidaksesi vihreän teen terveyshyödyt ilman pelkoa haitoista.