Kesällä Lappiin – parhaat aktiviteet upeaan kesälomaan

Aktiviteetit Lapin lomaan kesällä

On selvää, että talvella hiihto ja laskettelu ovat suosituimpia aktiviteetteja, mutta mitä Lapissa kannattaa tehdä kesällä? Me innostuimme varaamaan mökin Pyhältä viikoksi kesälle täältä ja siitä inspiroituneena ajattelimme kirjoittaa suunnittelemistamme aktiviteeteista myös artikkelin!

1. Patikoi

Kyllä patikointi vaan yhä pitää pintansa kesän ykkösharrastuksena! Tunturimaisemista pääsee nauttimaan täysin siemauksin luonnon helmassa. Legendaarisia patikkareittejä ovat esimerkiksi Karhunkierros, Hetta-Pallas, Kevon reitti (kanjonireitti), Haltin vaellus sekä Pyhä-Luosto -vaellus. Itse ajattelimme kyllä pitäytyä jossakin vähän lyhyemmissä vaellusreissuissa ja tehdä pääasiassa vain päivävaelluksia. Siihenkin on käytännössä Lapin jokaisessa lomakeskuksessa hyvät mahdollisuudet. Meille saattaisi sopia esimerkiksi Pyhän Karhunjuomalammen reitti, joka on 10 kilometrin pituinen rengasreitti. Reitin varrella sijaitsevat Pyhä-Luoston kansallispuiston tunnetuimmat nähtävyydet Pyhänkasteenputous, Isokuru sekä Uhriharju.

Jos haluat pidemmän listan Suomen reiteistä, katso vaikkapa Vaeltajankaupan Suomen top10 vaellusreitit -artikkeli.

2. Pyöräile

Fatbiking eli ”läskipyöräily” on nousemassa uskomattomaan suosioon Lapissa! Se on yksi tämän hetken trendaavista aktiviteeteista ja mekin haluamme sitä kokeilla! Fatbike eli läskipyörä on tukeva maastopyörä, jonka renkaat ovat paljon paksummat ja leveämmät kuin perinteisessä maastopyörässä. Näin pyörällä pääsee kulkemaan lähes kaikissa maasto- ja sääolosuhteissa aina metsien juurakoista lumeen asti.

Isoista keskuksista muun muassa Ylläs, Salla ja Pyhä ovat kaikki panostaneet fatbike-pyöräilyyn. Ylläksellä merkittyjä maastopyöräreittejä on jo huimat 200 kilometriä! Näistä löytyy varmasti tehtävää ja nähtävää kaiken tasoisille pyöräilijoille kesällä. Vastaavasti Pyhä-Luosto kansallispuistossa on kesäisin yhteensä noin 100 kilometriä merkittyjä maastopyörille sallittuja reittejä, joista 40 on erikseen maastopyöräilyyn suunniteltuja. Samoin myös esimerkiksi Sallasta löytyy reittejä kymmeniä kilometrejä. Pitkistä urakoista esimerkiksi Oulanka-Salla-Savukoski on 130 kilometrin reitti ja Oulanka-Naruska-Tulppio huima 200 kilometrin maastopyöräreitti!

3. Kalasta

Kesällä kalastus on mukavaa ajanvietettä! Tietysti esimerkiksi allekirjoittaneella kala nappaa suhteellisen harvoin, mutta kiva luonnon keskellä on silti rauhoittua ja keskittyä. Lapissa pääsee hyvin onkimaan ja heittokalastamaan. Esimerkiksi Luostolla suotuisia kalapaikkoja ovat Ahvenlampi, Luoston keskustassa ja vähän kauempana virtaava Kitinen Alakitisentien varrella. Pyhällä taas Pyhäjärvi ja Pyhäjoki sekä tietysti kauempana virtaava Kemijoki. Tietysti kalastamiseen tarvitaan myös kalastuslupa. Voit hankkia luvan kätevästi puhelimella suoraan Eraluvat.fi -sivustolta.

Mitä kalaa kesällä sitten tulee Lapissa? No ainakin harria eli harjusta ja tammukkaa pitäisi tulleet. Voi tosin olla, että ovat vielä kesäkuussa pienemmän puoleisia nämä kalat. Meritaimen nousee myös esimerkiksi Äkäsjokeen jo kesäkuussa ja sitä saattaa tuurilla napata koukkuun.

4. Melo

Melonta on mahtava aktiviteetti koko perheelle! Reittejä löytyy joka lähtöön aina aloittelijoista todellisiin taitureihin. Yksi mahtava valinta on suunnata Ylläkselle ja meloa Äkäsjärveltä Muoniojokea pitkin eteenpäin. Muoniota pidetäänkin usein Suomen Lapin parhaana melontakohteena, sillä siellä kohtaavat Könkämöeno, Lätäseno, Muonionjoki ja Tornionjoki. Nämä vapaana virtaavat joet tarjoavat elämyksiä ja kokemuksia kaikenikäisille melojille. Pyhällä me pääsemme halutessamme melomaan Pyhäjoella ja Kitisellä, jotka molemmat sopivat hyvin niin kajakeille ja kanooteille. Tarjolla on myös valmiiksi suunniteltuja opastettuja retkiä. Jos et tästä innostu, voisit vaihtoehtoisesti kokeilla vaikkapa legendaarista Näätämöjoen reittiä Inarijärvellä. Reitti vierailee myös Norjan puolella!

Melonta sopii kaikille, sillä siitä voi tehdä juuri niin haastavaa kuin itse haluaa. Valitset vain sopivan järven tai virran melomiseen ja säädät tahtisi ja reittisi omaan kuntoosi sopivaksi.

5. Pelaa frisbeegolfia

Frisbeegolf on nyt jo ihan mainstream-laji ja sitä pelaavat monet vauvasta vaariin. Emme tiedä löytyykö ihan jokaisen hiihtokeskuksen lähettyviltä omaa frisbeegolf-rataansa, Pyhällä niitä on jopa kaksin kappalein! Suuri 18-väyläinen Hotelli Pyhätunturin frisbeegolf-rata on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja sopii kaiken tasoisille pelaajille. Myös meille aloittelijoille. 18 väylää ovat pituudeltaan 60-270 metriä ja rata sijaitsee aivan Pyhätunturin Perherinteiden vieressä. Lisäksi Pyhällä on toinen 9-väyläinen Pelkosenniemi DiscGolfPark (DGP), joka sekin on ilmainen aivan kuten tuo 18-väyläinenkin.

Frisbeegolf on hyvää ajanvietettä niin perheille, kaveriporukoille kuin pariskunnille. Hommassa tulee halutessa hiki, mutta peliä voi pelata myös rauhallisesti täysin omaan tahtiin.

6. Tutustu poronhoitoon

Poronhoitovuosi alkaa tavallisesti noin toukokuusta, jolloin vasat syntyvät. Kesällä sarvet kasvavat huimaa tahtia ja ruokaa menee napaan niin pienillä kuin isoillakin poroilla. Monen lomakeskuksen lähettyviltä löytyy porotiloja, joissa voit käydä vierailulla tutustumassa perinteiseen poronhoitoon.

7. Bongaa lintuja

Jos tirpat kiinnostaa, niin lintubongaus on oiva ajanviete kesäiseen Lappiin! Ja onneksi lajivalikoima ei rajoitu siihen perinteiseen Kuukkeliin (jota myös joskus onnenlinnuksi kutsutaan), vaan nähtävää riittää varmasti viikkokausiksi. Lapista löytyy runsaasti myös lintutorneja, esimerkiksi Sallasta Termusjärven lintutorni ja Aapa-Tuohilammen lintutorni, Muoniosta torneja löytyy muun muassa Puthaanrannalta, Rukomansaaresta ja Kätkäsuvannosta. Tunturi-Lapin muista kohteista tunnettuja ovat esimerkiksi Sotkajärven Lintutornit, Pippovuoma ja Enontekiön Yrjö Kokko -lintutorni. Lisäksi Hetta-Pallas -vaellusreitillä on runsaasti bongattavaa!

Nämä 7 kesän aktiviteettia tekevät reissusta Lappiin varmasti ikimuistoisen! Kommentoi alle mitkä ovat omat suosikkisi tai mitä sinä teet Lapissa kesällä.