5 syytä miksi kivekset sattuvat – lue mistä kipu voi johtua

Mikä aiheuttaa kivesten kipua - syyt, hoito ja vinkkejä

Toivottavasti syy kivesten kipuun ei ole potku munaskuille, sillä me tiedämme liiankin hyvin kuinka kivuliasta se on. Joskus kivekset voivat kuitenkin sattua muistakin syistä – ja on itse asiassa todennäköistä, että jokainen mies elämänsä aikana kokee ainakin jonkunlaista kiveskipua.

Heti ei kannata pelästyä: kipu ei yleensä viittaa kivessyöpään, vaikka moni niin heti pelkääkin. Itse asiassa kivessyöpä todetaan yleensä tunnustelemalla – ylimääräinen kyhmy on selkein merkki syövästä.

Vastaavasti sukupuolitaudit aiheuttavat tavallisesti polttavaa tunnetta virtsatessa. Toki kiveskipuakin voi esiintyä, mutta tavallisesti kivut kustessa ovat yleisin merkki sukupuolitaudeista.

Jos syöpä ja sukupuolitaudit eivät kipua aiheuta, niin mikä se sitten voisi olla?

HUOMAA! Kova kiveskipu ja kivesten turvotus on aina syy käydä lääkärillä. Me emme ole lääkäreitä. Käy siis lääkärillä ja usko hänen diagnoosiinsa – älä omaasi!

1. Kiertyneet kivekset

Kyllä. ”Twisted balls”. Aivan kuten usein kierrät omenaa irrottaaksesi sen, voivat kiveksetkin kiertyä. Tällöin kivekset muuhun vartaloon yhdistävä spermaattinen johto joutuu kierteelle ja verenkierto kivekseen vähenee tai loppuu kokonaan. Kivesvääntö voi syntyä lähes missä vain: seksin aikana, nukkuessa tai salitreenin yhteydessä. Oireina ovat vatsakivut, oksentelu, pahoinvointi ja mahdollisesti kiveksen tavallisesta poikkeava sijainti tai asento. Jos sinulla on oireita, mene heti lääkärille! Joskus lääkäri voi käsin kääntää kiveksen kohdilleen, toisinaan siihen tarvitaan leikkaus.

2. Vatsakivut, ummetus, tyrä, munuaiskivet

Kivesten hermot tulevat useista eri paikoista. Esimerkiksi ummetuksen aiheuttama paine, munuaiskivet tai vatsalaukun kivut voivat painaa näitä hermoja ja näin aiheuttaa kipua myös kiveksissä. Tyrä tai tyräleikkaus voivat samoin aiheuttaa tulehduksia näihin hermoihin ja tällöin kivut voivat tuntua selvästi etelämpänä. Näissä tapauksissa kivun aiheuttaja ei siis ole kiveksissä itsessään, vaan kipu vain säteilee alapäähäsi.

3. Vasektomia

Kiveskipu vasektomian jälkeen on erittäin harvinaista, mutta silti mahdollista. Kivun tarkkaa syytä ei itse asiassa tiedetä, mutta se saattaa johtua hermojen vaurioitumisesta. Vain noin 1-2 % vasektomian läpi käyneistä miehistä kokee kiveskipuja leikkauksen jälkeen.

4. Vesityrä

Vesityrä eli hydroseele eli kivesten tapauksessa vesikives on nesteen täyttämä rakkula kiveksen ympärillä. Vesityrä ei itsessään ole haitallinen, mutta lisääntynyt paino ja turvotus voi aiheuttaa kipua itse kivekseen. Tavallisesti vesityrä poistuu itsestään 6 kuukauden sisällä – joskus leikkaus on kuitenkin tarpeen. Muista, että turvotus kiveksissä on aina lääkärikäynnin paikka.

5. Kiveskohju

Kiveskohjut tarkoittavat laajentuneita laskimoverisuonia kivespussin sisällä. Vähän kuin hämähäkinverkko kivesten sisällä. Todennäköisesti kiveskohju ei aiheuta suurta kipua, vaan lähinnä epämukavuuden tunnetta. Tuntemukset vaihtelevat riippuen siitä kuinka pitkälle kiveskohjut ovat kehittyneet. Usein kiveskohjuja ei tarvitse hoitaa. Joissain tapauksissa leikkaus on kuitenkin tarpeellinen.

Milloin lähteä lääkäriin?

Kivesten kipuun on aina jokin syy. Kaikissa tapauksissa lääkäriin ei ole pakko lähteä – esimerkiksi kivesväännös voi olla hetkellinen. Kipu voi olla kovaa joidenkin sekuntien ajan, mutta sitten tilanne normalisoituu. Jos kivu tai turvotus on kovaa, tai jos kipua jatkuu yli 15 minuuttia putkeen, on syytä suunnata polille. Etenkin vääntyneen kiveksen kohdalla liika odottelu voi johtaa jopa kiveksen menettämiseen. Pidempään jatkuneet säryt kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä.