Kuorsauksen hoito kotikonstein: 9+1 kätevää tapaa, joilla lopetat kuorsauksen

Kuorsauksen hoito kotikonstein

Ja kumppanisi kiittää sinua! (sekä selkäsi – kun sinua ei enää lähetetä sohvalle nukkumaan keskellä yötä…)

Ihan oikeasti, kuorsaus on todella ärsyttävää. Ja yleistä. Kuorsaaminen haittaa sekä omaa untasi että ympäristöäsi. Jos olet pitkässä parisuhteessa, puolisosi on ehkä voinut jo hieman tottua tähän tapaasi. Mutta uuden parisuhteen, kaveriporukan tai vaikka yhden yön tuttavan kanssa kuorsaaminen on jopa noloa. Vaikka ethän sinä sitä tahallasi tee. Onneksi kuorsauksen hoito kotikonstein on kuitenkin mahdollista ja tässä artikkelissa me esittelemmekin 7 tapaa, joilla lopettaa kuorsaus!

1. Varmista, että kuorsaus ei ole merkki jostain vakavammasta

Kuorsaaminen johtuu ilmavirtauksen rajoittumisesta. Ilma ei pääse siis etenemään vapaasti nenän ja suun onteloiden läpi. Pahimmassa tapauksessa kuorsaus voi olla merkki obstruktiivisesta uniapneasta, joka on paljon vakavampi tauti. Hoitamattomana uniapnea voi aiheuttaa sydäntauteja, masennusta, korkeaa verenpainetta, väsymystä, diabetesta ja jopa sydänkohtauksen. Jos siis epäilet, että kuorsauksen taustalla voi olla uniapnea, käy lääkärissä.

2. Käytä nenäteippiä

Apteekeissa ja netissä myydään useita erilaisia nenäteippejä. Nenäteipin tarkoitus on levittää sieraimia ja nenän onteloita, näin sallien ilman vapaamman virtauksen.

3. Käytä kuorsauskiskoja

Sama juttu: löydät useita vaihtoehtoja niin netistä kuin apteekeista. Kuorsauskisko asetetaan suuhun ja se asettaa sekä leukasi että kielesi parempaan asentoon ja näin aukaisee hengitystiet. Kuorsaus vähenee, hengitys paranee. Huomaathan, että uniapneaa sairastavan tulee käyttää kuorsauskiskoa vain lääkärin ohjeistuksesta.

4. Vaihda nukkuma-asentoasi

Monella meistä on jokin tietty asento, jossa nukahdamme helpoiten. Asentoa on kuitenkin mahdollista vaihtaa – ja opettaa kroppa nukahtamaan muussa asennossa. Tavallisesti selällään nukkuminen aiheuttaa eniten kuorsausta. Tyyny saattaa olla syy kuorsaukseesi ja nukkumisasentoosi. Kuorsaustyyny vaikeuttaa selällään nukkumista ja tukee ergonomisesti kylkiasennossa nukkumista. Tavallisesti kuorsaustyynyssä on niin sanottu keksiharjanne, joka pakottaa sinut kyljellesi.

Kotikonsti: neulo paitasi niskaan tennispallo kiinni. Näin et voi illalla – etkä yön aikana – kierähtää selällesi.

5. Vältä alkoholia

Alkoholi ja turruttava lääkitys molemmat vähentävät hengitystä ja tavallisesti pahentavat kuorsausta. Helppo kotikonsti on vaihtaa illan viskipaukku rauhoittavaan teehen. Esimerkiksi kamomilla ja rooibos ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne ovat kofeiinittomia ja rentouttavat.

6. Pidä unirytmi tasaisena

Alkoholi ei ole ainut huono ”tapa” nukahtamisessa: toinen on vaihtelevat nukkuma-ajat. Pidä unirytmi tasaisena päivästä toiseen ja nuku riittävästi (7-9 tuntia). Ylirasittunut ja epätasainen unirytmi altistaa kuorsaukselle.

7. Käytä nenäsumutetta, kun olet kipeä

Kun nenäsi on täynnä räkää, hengitys on luonnollisesti vaikeampaa. Siksi kuorsaajan kannattaa kokeilla kipeänä käyttää onteloita avaavaa nenäsumutetta. Jos olet allerginen, muista lääkitys. Myös muut nenän tyhjennys- ja puhdistuskikat ennen nukkumista ovat paikallaan: niistäminen ja nenäkannu toimivat aina.

8. Kokeile inkivääriä & sitruunaa

Inkivääri ja sitruuna puhdistavat ja avaavat keuhkoja ja hengitysteitä. Voit tehdä inkivääristä ja sitruunasta teetä tai vaihtoehtoisesti sekoittaa ne tehosekoittimessa ja lisätä joukkoon vettä. Esimerkiksi 1 pala inkivääriä, mehu ½ sitruunasta ja kupillinen lämmintä vettä sekaisin tehosekoittimessa on oiva iltajuoma.

9. Pakon edessä: leikkaus

Okei, tämä ei ole mikään kotikonsti, mutta pakko mainita listallamme. Jos mikään muu ei auta ja elämänlaatusi (tai kumppanisi elämänlaatu) selvästi kärsii kuorsauksesta, on leikkaus viimeinen vaihtoehto. Leikkauksissa on aina omat riskinsä, joten tämä keino kannattaa jättää aivan viimeiseksi, jos mikään muu ei toimi.

+1 Pudota painoa

Kyllä. Mitä painavampi olet, sitä raskaampi sinun on tavallisesti hengittää. Ylipaino tekee kehon liikuttamisesta vaikeampaa – myös hengittäessä. Laihdutus on yksi varmimmista tavoista vähentää kuorsausta – ja sen mukana tulee kymmenittäin muita terveysvaikutuksia.

Yhteenveto

Nyt tiedät miten pääset eroon kuorsauksesta kotikonstein ja mitkä tavat ja hoidot auttavat vähentämään kuorsausta. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että hyvän unirytmin, alkoholin vähentäminen ja oikeanlaisen tyynyn yhdistelmä on auttanut minua runsaasti.