Kutiavat nivuset – 6 mahdollista syytä kutinalle ja punoitukselle

Punoittavat ja kutiavat nivuset

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kutiavat nivuset. Raapiminen tuntuu hyvältä, mutta kutina tuntuu silti vain pahentuvan. Jotta nivusten herkän ihon saa rauhoittumaan, pitää raapimisen sijasta tehdä jotakin itse kutinan aiheuttajalle.

Syitä voi olla monia. Tässä artikkelissa käymme läpi 6 yleistä kutinan ja punoituksen aiheuttajaa.

1. Sieni-infektio

Ikävä kyllä kova kutina voi olla sieni-infektion aiheuttamaa. Jos kyse on hiivatulehduksesta, saattaa peniksen alueella esiintyä märkiä ja kiiltäviä alueita sekä mahdollisesti punaisia ihottuma-alueita. Tavallisesti hiivatulehdusta esiintyy kosteissa paikoissa, jotka eivät saa paljon valoa – siis sisäreisien yläreunoilla sekä nivusissa. Hiivatulehdus on miehillä tosin paljon harvinaisempaa kuin naisilla.

Toki muitakin sieni-infektioita on olemassa.

Olipa kutinan syy mikä tahansa sieni, hoito on suhteellisen yksinkertaista: voidetta apteekista. Esimerkiksi Canesten-voiteet sopivat miehillekin ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Jos kutina jatkuu hoidon jälkeenkin, on lääkäriin syytä varata aika.

2. Hankaumat

Reisien iho hankautuu toisiaan vasten. Kitka lämmittää ja kuivattaa aluetta aiheuttaen pieniä rakoja ihoon. Tunne on ikävä ja sitä voi esiintyä muun muassa juoksun tai muun treenin jälkeen.

Hoito? Jo ärtynyt iho kannattaa rasvata kunnolla. Jatkossa voit käyttää esimerkiksiä pitkiä ihonmyötäisiä alushousuja tai sinkkiä sisältävää voidetta, jotka estävät hankaumien syntymistä.

3. Kosketusihottuma

Kosketusihottuma syntyy, kun ihosi joutuu kosketuksiin sellaisen aineen kanssa, jolle se on allerginen. Tuloksena on erittäin kutiseva ja punoittava iho, joka usein näyttää näppyläiseltä. Rajuimmissa reaktioissa ihosta saattaa myös pursuta kellertävää tai läpinäkyvää nestettä.

Kosketusihottuma voi olla punoittavien ja kutisevien nivusten syy, jos olet vaihtanut jotakin tavoissasi. Esimerkiksi olet vaihtanut pesuaineen uuteen, ostanut uuden sohvan tai täysin erilaiset alusvaatteet. Reaktiot tulevat usein tuntien tai päivien päästä. Tavallisesti kosketusihottumaa esiintyy nivusten lisäksi muillakin ihon alueilla.

4. Satiaiset

Jos nivusten iho kutiaa ja ärtyy vahvasti ja huomaat häpykarvoissasi pieniä pilkkuja, saatat kärsiä satiaisista. Satiaiset lisääntyvät munimalla, joten saatat nähdä karvojesi juuressa vaaleita kellertäviä täpliä. Ne ovat satiaisen munia.

Jos epäilet saaneesi satiaisia, kannattaa käydä lääkärin luona. Saat lääkäriltä shampoon tai voidetta, jolla satiaiset häädetään.

Satiaisia pidetään tavallisesti seksuaalisessa kanssakäymisessä leviävänä loisena, mutta sen voi saada myös saastuneesta pyyhkeestä tai vuodevaatteista.

5. Herpes

Kutiavat nivuset voivat miehellä viitata myös herpekseen (sukuelinherpes, genitaaliherpes). Kutina yleensä vaihtuu poltteeksi jo päivässä tai parissa ja nivusten alueelle syntyy rakkula tai rakkuloita. Puhkeavat rakkulat voivat olla kipeitä.

Hoito alkaa aina lääkärikäynnillä. Herpekseen ei ole suoranaista hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää lääkkeillä kuten Zoviraxilla. Genitaaliherpes on tarttuvaa sorttia, joten kysy lääkäriltäsi miten sinun tulee jatkossa toimia seksuaalisissa tilanteissa.

6. Papilloomavirus ja kondylooma

Papilloomavirus (HPV eli human papilloma virus) on yleisin sukupuoliteitse tarttuva virus. Viruksen tartunta-aika ja oireiden näkyminen ovat erittäin vaikeita määrittää. Tavallisesti tartunta-aika on noin 1-12 kuukautta – joskus jopa vuosia. Kuitenkin usein infektio on oireeton.

HPV:n aiheuttamia oireita kutsutaan visvasyyliksi eli kondyloomiksi. Tavallisesti nämä syylät voivat esiintyä sukuelinten limakalvoilla, peräaukossa, siittimen iholla ja näiden lähellä. Näkyvä kondylooma kehittyy vain noin 1 prosentille kaikista tartunnan saaneista. Ja jopa puolet nuorista saa tartunnan muutaman vuoden sisällä aktiivisen sukupuolielämän aloittamisesta.

Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään ilman hoitoa muutaman vuoden sisällä tartunnasta.

Suuremmat näppyläiset ja kukkakaalimaiset kondyloomat kuitenkin vaativat hoitoa. Jos sinulla on näkyvä kondylooma, hakeudu lääkääriin. Hoitona käytetään erilaisia voiteita, jäädytystä, laserkäsittelyä ja sähköhyydytystä tarpeen mukaan.

Jos kutina mietityttää, lääkäri auttaa

Kutisevat nivuset voivat johtua siis monesta aiheuttajasta. Joskus kyse on vaarattomasta hankaumasta tai allergisesta reaktiosta. Joskus jopa ihan vain ihon kuivumisesta. Joskus syypää voi kuitenkin olla virus tai sieni, joka vaatii lääkehoitoa ja lääkärin apua. Jos kutina on kovaa tai et ole varma sen syystä, on lääkärillä käynti aina paras vaihtoehto.