Kynsien pureskelu – 7 ällöttävää haittavaikutusta

Kynsien pureskelu haittavaikutukset

Hei, yksi näistä asioista ei edes ole se miten paljon vieressä istujaasi ällöttää kynsien pureskelu.

Vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan kynsien pureskelu saattaa olla merkki tunteiden epätasapainosta. Vaikka tapa on suhteellisen yleinen, on se silti selvä merkki stressistä – samaan tapaan kuin esimerkiksi tupakointi, kynän pureskelu tai huulien pureminen. Sen lisäksi kynsien pureskelu on monien mielestä todella ällöttävää, joten jos et halua karkottaa ihmisiä pois läheltäsi, olisi ehkä syytä pohtia tätä tapaa uudestaan.

Tuon samaisen tutkimuksen mukaan kynsien pureskeluun liittyy neljä vaihetta: ensin käsi nostetaan suulle ja sitä pidetään siinä muutama sekunti. Sitten sormilla naputetaan nopeasti etuhampaita. Tämän jälkeen kynttä purraan. Jonka jälkeen puremakohta ja kynnen tilanne tarkastetaan.

Jos nämä neljä vaihetta kuulostavat tutuilta, saatat kärsiä stressistä, vaikka et sitä muuten ulkoisesti näyttäisikään.

Ällötyksen aiheuttamisen lisäksi kynsien pureskelulla on myös muita haittavaikutuksia.

1. Infektiot

Jos puret kynnestä liian suuren palan, saattaa alta paljastuva iho joutua kosketuksiin suusi patogeenien ja bakteerien kanssa. Yleisin infektio on ”paronychia”, jossa iho turpoaa, punoittaa, sattuu ja saattaa jopa tuottaa rakkuloita. Kyseinen infektio voi pysyä ihossa jopa viikkoja.

2. Muut tulehdustilat

Sylkesi hajottaa rasvoja ja muita ruoan molekyylejä. Suussa ja vatsassa tämä on tietysti hyvä juttu, mutta sormenpäissä ei niinkään. Sormien nuoleskelu ja kynsien pureskelu voi kuivattaa sormenpäitä ja aiheuttaa niihin muitakin tulehdustiloja kuin bakteeri-infektioita.

3. Sairaudet leviävät

Homma toimii toisinkinpäin: sormesi vievät suuhusi bakteereja ja mikro-organismeja, joita sinne ei pitäisi mennä. Etenkin kynsien alle voi kerääntyä patogeenejä. Näin muun muassa flunssat ja vatsataudit leviävät tehokkaasti kynsien pureskelijoiden joukossa.

4. Sisäänpäin kasvaneet kynnet

Kynsien normaali muoto sekä tukirakenteet kärsivät kynsien pureskelusta, mikä voi johtaa kroonisesti sisäänpäin kasvaviin kynsiin ja muihin kynsien epämuodostumiin. Ne voivat pahimmassa tapauksessa vaatia lääkärin apua ja ovat erittäin kivuliaita.

5. Syylät

Jos kosket syylää sormillasi, voi tarttuvaa solukkoa joutua kynsiesi alle. Kun seuraavaksi puret kynsiäsi, samaa syylää siirtyy suuhusi ja kasvoillesi ja voit pahimmassa tapauksessa saada syyliä mm. kasvoillesi ja kaulallesi.

6. Käsiherpes

No ihan tuolla nimellä se ei taida virallisesti kulkea, mutta käytännössä oraaliherpes (joka on jopa 40 prosentilla aikuisista) voi periaatteessa tarttua myös sormiin. Tavallisesti ensioireita ovat sormenpäiden pistely ja polttelu, myöhemmin jopa kuume. Parin viikon kuluttua tartunnasta sormenpäiden ihossa voi myös esiintyä rakkuloita.

7. Hammasongelmat

Pitkään jatkunut kynsien pureskelu voi aiheuttaa kulumia ja murtumia hampaisiin ja kiilteeseen. Lisäksi hampiden juuret voivat muuttua epämuodostuneiksi ja kärsiä vaurioita – ja ikenet voivat tulehtua.

Tapa, jolla paljon haittavaikutuksia

Kynsien pureskelu on siis ällöttävää, mutta myös monella tapaa epäterveellistä. Koska kyse on tavasta, jonka stressi usein laukaisee, suosittelemme pohtimaan henkistä tilannettasi ja tutustumaan erilaisiin vaihtoehtoihin, joilla kynsien pureskelusta pääsee eroon.

Lähde: Men’s Health Australia