Paljonko vettä pitää juoda päivässä? Tässä yksi vastaus!

Paljonko vettä pitää juoda päivässä

Kuumilla helteillä moni pohtii miten paljon vettä pitää juoda päivässä pysyäkseen hyvin nesteytettynä. Tarkkaa tieteellistä näyttöä tietyille litramäärille ei ole oikein olemassa, mutta muutamalla vinkillä voit arvioida saatko riittävästi vettä vai pitäisikö sinun juoda lisää.

Aamulehden artikkelin mukaan hyvä laskukaava veden tarpeen arvioimiseen olisi kuitenkin tämä:

Paino (kg) * ikä / 1000 = Veden tarve päivässä litroina.

Laskukaavan mukaan 30 vuotias ja 80 kiloinen mies tarvitsee tällöin vettä noin 2,4 litraa päivässä. Tätä voitaneen pitää ihan pätevänä nyrkkisääntönä.

Yleinen keskiarvosuositus on noin 2 litraa päivässä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että helteillä ja hikoillessa (kuntoilu, raskaat työt) määrän tulee olla huomattavasti suurempi. Raskaan kuormituksen aikana kannattaa pyrkiä juomaan noin 1-2 desiä vettä aina 10-20 minuutin välein. Tämä pätee myös kovilla helteillä. Jos yhdistät helteen ja raskaan rasituksen voit tarvita jopa 1-2 litraa nestettä tunnissa tasaisesti koko ajan nautittuna. Kun hikoilet runsaasti, tulee veden juomisen lisäksi pitää huolta riittävästä suolan saannista.

Vanhan sanonnan mukaan, jos olet janoinen, olet jo myöhässä. Vettä pitäisi juoda jo ennen janon tunnetta.

Pidä huolta lapsen veden saannista

Aikuinen ymmärtää nesteytyksen, janon ja nestehukan merkityksen. Lapset ja eläimet (etenkin pennut) eivät kuitenkaan aina muista juoda riittävästi. Aikuisen kannattaakin seurata lasten veden kulutusta. Muista myös, että yllä esitetty kaava ei missään nimessä sovellu vauvojen ja lasten nestetarpeen laskemiseen. Heidän tulee juoda vettä paljon enemmän kuin kaava antaa tulokseksi. Tavallisesti lapsi tarvitsee noin 1 – 1½ litraa vettä päivässä. Jos lapsi on ärtynyt, virtsaa tavallista harvemmin tai jos virtsa on tavallista tummempaa, saattaa lapsi kärsiä nestehukasta.

Hyviä vinkkejä veden juomisen lisäämiseksi

  • Aloita päiväsi aina lasilla vettä. Noin 4-5 desiä saa kropan hereille ja suoliston toimimaan.
  • Juo lasi vettä aina ennen jokaista ateriaa. Näin saat riittävästi nestettä ja samalla tuet painonhallintaa, sillä juominen ennen ruokailua tavallisesti vähentää ylensyömistä ja napostelua.
  • Pidä vesilasia tai pulloa aina mukana. Esimerkiksi toimistotöissä kahvi- tai teekupin viereen työpöydälle on hyvä ottaa juomapullo tai vesilasi. Ulkotöissä pidä aina juomapulloa mukanasi.
  • Jos vesi sellaisenaan ei maistu, voit lisätä veteen esimerkiksi hieman kaloritonta mehutiivistettä tai tilkan aitoa sitruunan, limen tai appelsiinin mehua. Myös suolattomat kivennäisvedet ovat hyvä vaihtoehto.

Siinä siis yksi näkemys siihen paljonko vettä pitää juoda päivässä.