Retkeilyvinkit – aloittelijan opas retkeilyyn

Retkeilyvinkit aloittelijalle

Retkeily ja vaeltaminen on todella ihana tapa viettää aikaa niin yksin, kavereiden kuin perheenkin kanssa luonnossa. Kesällä ja keväällä Suomen luonnon vehreys, syksyllä ruska ja talvella huimat lumiset erämäät kutsuvat suomalaisia retkeilijöitä luokseen metsille, merille, järville ja tuntureille.

On kuitenkin tärkeää, että aloitteleva retkeilijä ja vaeltaja osaa varustautua ulkoiluun oikein ja tietää mitä ottaa mukaansa. Me kokosimme parhaat retkeilyvinkit aloittelijalle yhteen tiiviiseen oppaaseen, lue alta!

Kerrospukeutuminen

Pukeutuminen on ulkona liikkumisessa kaiken A ja O. Vaellukselle – ja lyhyemmällekin retkelle – kannattaa aina varata riittävästi vaatetta. Kun pukeudut kerroksittain, on lämpötilaa helppo säätää myös matkan päällä. Kylminä päivinä paras yhdistelmä on mukava alusasu, lämmittävät eristyskerrokset sekä tuulta ja vettä pitävä kuorikerros. Lisäksi talven kylmimpinä aikoina erillinen lämmin taukoasu saattaa olla tarpeen.

Kerrospukeutumisen idea on, että olosi on aina viileä. Kyllä. Ei kuuma, ei kylmä – vaan sopivan viileä. Näin pysyt kuivana etkä hikoile alimpia kerroksia märiksi. Liika lämpö ja kosteus pääsevät kerrosten läpi ulkoilmaan, kun valitset hengittäviä materiaaleja.

Itse suosimme alusasuissa tekokuituja tai merinovillaa, joka pysyy hyvin kuivana. Huomaa, että vaikka puuvilla saattaisi tuntua mukavalta, on se tavallisesti huono valinta, koska se sitoo itseensä runsaasti kosteutta.

Hyvät kengät

Hyvin istuvat, lämpimät ja kestävät vaelluskengät ovat retkeilijän ja vaeltajan tärkein varuste. Oikeilla vaelluksilla paras valinta ovat nilkkakorkuiset jalkineet. Päivän reissuille tai lyhyemmille voit valita myös matalat kengät tai kumisaappaat.

Uusilla kengillä kannattaa aina kävellä riittävästi ennen vaellusta, jotta kengät ehtivät muotoutua jalkaan ja jalat sopeutua kenkien tuntumaan.

Tauoilla on suositeltavaa ottaa kengät – ja jopa sukat – pois jalasta ja antaa jalkojen hengittää. Yksi hyvä valinta on ottaa mukaan kevyet Crocsit, joita voit pitää taukopaikalla jalassasi (sopivat usein myös kevyisiin vesistöjen ylityksiin). Tauon jälkeen tulisi jalkaan aina laittaa kuivat sukat.

Jokamiehenoikeudet

Suomalaiset jokamiehenoikeudet takaavat meille kaikille mahdollisuuden nauttia luonnostamme ja sen antimista. Tärkeintä on muistaa, että jokamiehenoikeuksilla saat liikkua luonnossa (jalan, hiihtäen, pyörällä), oleskella ja yöpyä (samoilla alueilla, joissa liikkuminen on sallittua), poimia marjoja, sieniä ja kasveja (ei rauhoitettuja) sekä uida, veneillä, pilkkiä ja onkia (vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tosin rajoituksia).

Et saa haitata maanomistajien maan käyttöä, vahingoittaa tai kaataa mitään puita, tehdä avotulta toisen maalle, kulkea piha-alueilla tai ottaa sammalta tahi jäkälää. Lisäksi roskaaminen on tietysti kielletty, samoin moottoriajoneuvojen käyttö maastossa. Kaikki eläimien häiritseminen on myös tietysti kiellettyä.

Kulkeminen, marjastus ja sienestys, onkiminen ja pilkkiminen sekä yöpyminen ja oleskelu piha-alueiden ulkopuolella häiriötä aiheuttamatta ovat siis sallittuja! Käytä tätä hyväksesi ja nauti Suomen luonnosta retkeilyvinkkiemme avulla.

Ruoka & juoma

Lyhyilläkin päiväretkillä kannattaa pitää vettä mukanaan koko ajan vähintään 2 litraa per henkilö. Jos vaellus on vähänkään pidempi, vesisäiliöt kannattaa täyttää aina, kun siihen on mahdollisuus. Juo koko ajan tasaista tahtia, vaikka et tuntisikaan janoa. Jos sinulla on jano, kärsit käytännössä jo lievästä nestehukasta.

Yksi parhaista vaihtoehdoista juomapulloksi on monikäyttöinen kevyt muovipullo tai metallipullo. Näitä myydään nimenomaan vaeltamiseen ja retkeilyyn runsaasti netissä.

Jos olet matkalla pidempään kuin muutaman tunnin, pitää mukaan ottaa tietysti myös ruokaa. Päivässä kannattaa syödä ainakin runsas aamupala, lounas ja illallinen sekä paljon pieniä välipaljoa pitkin matkaa. Hyviä matkan päällä syötäviä naposteltavia ovat muun muassa pähkinät, hedelmät, suklaat, kuivaliha ja erilaiset välipala- ja myslipatukat. On tärkeää, että saat päivän aikana riittävästi niin proteiinia kuin hiilihydraatteja.

Jos vaellus kestää pidempään kuin vain yhden yön, kannattaa mukaan tietysti pakata retkikeitin, jolla valmistat mahtavia annoksia. Yksi legendaarisimpia merkkejä on tietysti ruotsalainen Trangia, jonka keittimiä käytetään myös esimerkiksi Suomen armeijassa (ainakin silloin, kun allekirjoittanut siellä aikaansa vietti). Trangian tuotteet ovat loistava valinta, jos etsit oikeasti kestävää ja luotettavaa retkikeitintä, joka mahtuu mukaan melkein mihin tahansa. Hinta ei netissä päätä huimaa.

Luonnollisesti sekä ruuan valmistukseen että moneen muuhunkin tarpeeseen sopii usein monitoimityökalu kuten Victorinox tai hyvä puukko, jollaisen voit tilata vaikka täältä. Ruokailuvälineeksi kannattaa tilata legendaarinen luha (lusikka-haarukka eli spork – ”spoon and fork”).

Rinkan valinta

Yksi tärkeimmistä vaeltajan varusteista on hänen reppunsa. Rinkan tulee istua niin hyvin selkään, että se tuntuu itsesi jatkeelta. Ostohetkellä kannattakin pyytää myyjältä jotakin painavaa rinkkaan, sillä tyhjänä et saa täyttä kuvaa sen istuvuudesta. Huono rinkka saattaa rasittaa selän kipeäksi jo päivän mittaisellakin vaelluksella.

Tottakai istuvuuden lisäksi rinkan valintaan vaikuttaa vahvasti sen käyttötarkoitus: noin 60-70 litrainen rinkka sopii käytännössä moneen menoon aina matkailusta retkeilyyn. Isommat 100-litran molemmin puolin olevat rinkat tulevat käytännössä tarpeen vasta, kun teet yli viikon mittaisia yksinvaelluksia.

Lisäksi helppo pakattavuus ja erilaisten taskujen ja lokeroiden määrä vaikuttaa suuresti rinkan käytettävyyteen. Yksi tärkeä huomio on, että rinkka ja reppu pitäisi aina pystyä pakkaamaan niin, että sen painopiste on suurinpiirtein keskellä.

Älä liioittele

On tietysti tärkeä retkeilyvinkki ottaa kaikki oleellinen mukaan… Mutta jokaisen gramman joudut itse myös kantamaan. Esimerkiksi yhden päivän kevyt retki ei vaadi mukaan puolijoukkuetelttaa. Pari päivääkin selviää Suomen luonnossa suhteellisen kevyillä varusteilla. Kannattaakin siis miettiä tarkkaan mikä oikeasti on tarpeen ja mikä ei. Tarvitsetko oikeasti sitä retkikirvestä vai pärjäätkö monitoimityökalulla? Tarvitsetko talvimakuupussin vai menisikö matka puolet kevyemmällä kesäpussilla? Montako kerrastoa tarvitset?

On totta, että rankoissa olosuhteissa varusteita tulee olla riittävästi, mutta Suomen luonnossa selviää usein suhteellisen kevyesti. Mieti siis tarkkaan mitä kannat mukanasi ja mitä jätät kotiin.

Ota kaveri mukaan

Etenkin aloittelijan kannattaa muistaa niin vaelluksilla kuin muillakin retkillä, että yksin liikkuminen on aina paljon riskialttiimpaa ja haastavampaa. Onkin parempi ottaa mukaan aina joku kaveri – lähditpä pitkälle viikon vaellukselle tai ihan vain yhden yön retkelle. Kaveri tuo turvaa – ja tietysti antaa seuraa pitkilläkin reissuilla.

Jos lähdet matkaan yksin, muista aina ilmoittaa muutamalle tuttavallesi minne olet menossa, milloin lähdet ja milloin olet takaisin kotona. Kavereiden kanssa kannattaa lisäksi aina sopia, että ilmoitat, kun olet palannut kotiin. Näin haverin sattuessa, sinulle saadaan lähetettyä apua mahdollisimman nopeasti.

Pidä huolta hygieniasta

Etenkin pidemmillä yönylivaelluksilla on tärkeää pitää huolta omasta hygieniastaan. Kastuneet vaatteet vaihdetaan aina kuiviin ja lämpimiin (sekä korkea lämpötila että ilman liike, eli tuuli, auttavat kuivattamaan varusteita). Suihkussa tai pesulla kannattaa aina käydä, jos siihen on vain mahdollisuus. Vaikka se tuntuu joskus vaivalloiselta, palkitaan itsestään huolehtiminen rennolla ja mukavalla ololla. Kosteuspyyhkeillä ja hygieniasavateilla voit kuivapestä tärkeimmät paikat, jos muuta peseytymisvaihtoehtoa ei ole tarjolla.

Muista myös käsien pesu aina ennen ruokailua. Toki sitä patukoita ja pähkinöitä saattaa tulla naposteltua ihan noin vain – mutta aina mahdollisuuksien mukaan kannattaa kädet pestä – erityisesti ennen ruoan valmistusta ja WC-käyntien jälkeen. Jos käsittelet raakaa lihaa tai kalaa, kannattaa käsiä pestä myös ruoanlaiton yhteydessä. Yksi tärkeä seikka ruoanlaitossa on veden käyttö: vesi kannattaa keittää aina ennen sen käyttöä ruoan valmistukseen.

Yhteenveto

Nämä yksinkertaiset retkeilyvinkit siivittävät sinut kohti Suomen upeaa luontoa! Me olemme itse täysin ihastuneita vaeltamiseen ja suosittelemme sitä niin rentoutumiseen kuin itsensä haastamiseen. Aloita lyhyemmistä päiväretkistä ja suuntaa vasta myöhemmin pitkille vaelluksille!