Miten pitää uudenvuodenlupaus? 4 vinkkiä vuoteen 2021

Miten pitää uudenvuodenlupaukset 2021

Kyllä, vuosi vaihtuu jälleen ja ehkä tämä 2020-2021 vuoden vaihtuminen on pelkästään hyvä asia. Vuosi 2020 on ollut koronan ja monen muunkin asian takia aika kummallinen.

Nyt on kuitenkin erinomainen hetki luvata itselleen entistä parempaa elämää ja aloittaa uusia elämäntapoja. Me keräsimme 5 vinkkiä siihen miten uudenvuodenlupaukset pidetään helposti!

Yleisiä syitä lupausten rikkomiseen

  • Liian monta lupausta (10 asiaa on liikaa, lupaa 1 tai 2 tärkeää juttua)
  • Tavoitteet liian korkealla (esim. 20 kg laihdutus tai salilla käynti 4 kertaa viikossa – aloita pienemmästä!)
  • Lupausten epämääräisyys (kun uudenvuodenlupaus on tarkka ja mitattava, on se helpompi myös pitää)

1. Lupaa vähemmän

Kuulostaapa väärältä. Mutta yksinkertaisesti, on paljon helpompi pitää 1, 2 tai 3 tärkeää asiaa kuin luvata 10 merkityksetöntä pienempää asiaa. Jos siis tavoitteesi on vaikkapa painon pudottaminen, älä lupaa mitään muuta. Muut asiat voivat seurata tätä uudenvuodenlupaustasi, mutta keskittymällä vain yhteen, pidät sen paljon todennäköisemmin.

2. Jaa lupauksesi muille

Julkinen paine on pahinta, eikö vain? Joskus se voi kuitenkin myös auttaa. Jaa oma tavoitteesi tai lupauksesi siis ainakin puolisosi tai muutaman kaverisi kanssa. Näin he voivat auttaa sinua koko vuoden ajan pääsemään tavoitteiseesi ja tukevat sinua vaikeiden hetkien yli.

3. Kirjaa ylös miten kehityt

Olipa tavoite tupakanpolton lopettaminen, painon pudotus tai vaikka lenkillä käynti, merkkaa ylös miten edistyt. Kehitys auttaa sinua jatkamaan ja pysymään motivoituneena.

Samaan tapaan kannattaa kirjoittaa ylös myös, jos tilanne ottaa takapakkia. Jos esimerkiksi paino onkin noussut, olet polttanut parit savut tai penkkipunnerrustuloksesi ei olekaan enää noussut halutusti.

Asioiden kirjoittaminen ylös tekee niistä konkreettisempia ja auttaa sinua hahmottamaan ja ymmärtämään tilannettasi. Etenkin positiiviset tulokset auttavat sinua jatkamaan.

4. Vaihda tavoitetta elämäsi mukaisesti

Tiedätkö, ei ole hävettävä asia tehdä muutoksia uudenvuodenlupauksiin. Elämäntilanne voi muuttua. Sinä voit muuttua. Ympäröivä maailma voi muuttua, kuten olemme nyt tänä vuonna huomanneet.

Joulukuussa tai tammikuussa tehdyt päätökset eivät välttämättä ole enää mitenkään ajankohtaisia kesäkuussa tai heinäkuussa.

Voi olla, että olet jo saavuttanut tavoitteesi ja haluat vaikka kiristää vielä tahtia – olipa tavoitteesi lukea 50 kirjaa vuodessa tai pudottaa 10 kiloa painoa.

Hyvä tavoite pitää aina olla saavutettavissa. Siksi on täysin OK tehdä muutoksia, kunhan ne ovat oikeanlaisia.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinullekin apua ja tiedät miten pitää uudenvuodenlupaukset 2021 nyt tehokkaasti!