Kävely & laihdutus – kuinka hyvin käveleminen tukee laihduttamista?

Kävely laihdutus kokemuksia

Kun mietit laihdutusta ja miten ajattelit saada painosi putoamaan, tuleeko kävely ensimmäisenä mieleesi? Tuskin. Suurin osa meistä ajattelee ensin punttisalia, juoksua, ryhmäliikuntaa ja tietysti terveellistä ruokavaliota ja kaloreiden vähentämistä. Tottakai ruokavalion laittaminen kuntoon on se tärkein askel laihtumiseen, mutta kävely on liikuntana todella aliarvostettua.

Kävelyn upeat plussat

  • Ei tarvitse erityisiä välineitä tai tiettyä paikkaa. Lenkkarit jalkaan ja ulos!
  • Ei vaadi oppimista – (lähes) jokainen meistä osaa jo kävellä.
  • Sopii kaiken kokoisille ja kuntoisille.
  • Ei rasita niveliä samalla tavalla kuin monet muut lajit (esim. juoksu).
  • Ahkerasti harrastettuna auttaa pudottamaan painoa tehokkaasti.

Kävely sopii kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta.

Lisää kävelyä

Mitään tarkkoja minuuttien, askeleiden tai kilometrien määriä kävelyyn ei voida antaa. Tärkeintä on ymmärtää, että laihtumiseen sinun tarvitsee kävellä enemmän kuin kävelet nyt. Niille, jotka istuvat toimistossa työpäivänsä, tämä tarkoittaa kävelylenkkiä illalla (tai jopa lounaan jälkeen, jos työaikasi ovat joustavat).

Lisää kävelyä viikosta toiseen. Jos esimerkiksi tällä viikolla teet 20 minuutin kävelyn viitenä iltana viikossa, tee ensi viikolla 30 minuutin kävely, sitä seuraavalla viikolla 40 minuutin kävely ja niin edelleen.

Intervallit sopivat myös kävelyyn

Vaihtelevat intervallit ovat todistetusti tehokas tapa haastaa itseään ja laittaa rasva palamaan. Lisäksi ne pitävät kävelyn mielenkiintoisena.

Saman lenkin sisällä, ota siis muutaman minuutin pätkiä, joiden aikana tahallasi kävelet paljon normaalia tahtiasi nopeampaa. Tutkimukset ovat näyttäneet, että esimerkiksi 3 minuutin kovan kävelyn ja 3 minuutin rennon kävelyn vaihtelu tekee kävelylenkistä paljon tehokkaamman. Jos tämä tuntuu liian kovalta aloitukselta, voit kävellä esimerkiksi 2 minuuttia kovaa ja 5 minuuttia rennosti. Toista tämä esimerkiksi 6 kertaa ja saat hyvän 47 minuutin kävelylenkin (jos aloitat ja lopetat 5 minuutin rennolla kävelyllä ja teet välissä 6 x 2 minuutin vetoa).

Tee kävelystä rutiini

Jotta laihdutus onnistuu, pitää kävelystä tehdä osa arkea. Sinun ei tarvitse kävellä joka päivä ja koko ajan, mutta kävelemistä pitäisi silti harrastaa useimpina päivinä edes pieniä pätkiä kerrallaan.

Yksi hyvä tapa on kävellä osa työmatkasta. Jos se on sinulle mahdollista, kävele koko työmatkasi. Jos työpaikkasi on kaukana, voit ajaa autolla tai julkisilla lähemmäs – mutta voit silti esimerkiksi jättää auton vähän kauemmas parkkiin ja kävellä viimeiset 2-3 kilometria. Näin pakotat itsesi kävelemään joka ikinen työpäivä.

Tee samanlaisia valintoja muutenkin arjessasi: valitse rappuset hissin sijasta, kävele kauppaan, vie koira hieman pidemmälle lenkille tai innosta lapsesi mukaasi ulkoilemaan.

Kun kävely on luonnollinen osa arkeasi, laihdutus tapahtuu kuin automaattisesti.