Salietiketti: 18 sääntöä, joita salilla ei pitäisi rikkoa

Salietiketti sali säännöt

Sali voi olla pelottava paikka. Joskus tuntuu siltä, että toisella puolella on hormonimonstereita pään kokoisine hauiksineen pullistelemassa – ja toisella puolella bikinibeibit ottavat belfieitä. Mihin väliin sinne sitten tavallinen suomalainen mies mahtuu? JOS noudatat oikeaa salietikettiä, minne vaan!

Meillä on vuosikymmenten kokemus erilaisista saleista – eri maissa – eri kulttuureissa – ja erilaisten ihmisten keskuudessa. Silti salietikketi ja kuntosalin perussäännöt pysyvät samoina maasta ja kaupungista toiseen. Kaikki säännöt voidaan helposti itse asiassa tiivistää kolmeen perusprinsiippiin:

  • Ymmärrä mitä ympärilläsi tapahtuu
  • Ole rento
  • Käytä laitteita kuin ne olisivat omiasi

Kaikki tarkemmat säännöt voidaan jollain tavalla juontaa näistä kolmesta. Tutustutaan seuraavaksi salietikettiin tarkemmin.

1. Lue salin omat säännöt

Kyllä. Yksinkertaista. Jokaisella salilla on omat sääntönsä. Jossain vaaditaan sisäkenkiä, toisissa ulkokengillä treenaaminen on sallittua (suosittelemme silti AINA sisäkenkiä…). Osalla saleista painojen pudottaminen voi olla kiellettyä. Jossain magnesiumin käyttö voi olla kiellettyä. Salin sääntöjä tulee kunnioittaa, vaikka et olisi niistä kaikista samaa mieltä. Jos säännöt ovat mielestäsi typeriä, vaihda salia.

2. Laita painot takaisin paikoilleen

Pitääkö tästä kirjoittaa sen enempää? Laita levypainot, käsipainot, tangot ja kaikki muut tarvikkeet käytön jälkeen sinne minne ne kuuluvat.

3. Älä haise pahalta, pese vaatteesi

Vaikka saattaa kuulostaa hieman harhaanjohtavalta, että ”salilla ei saa haista pahalta”, on täysin eri asia treenata puhtailla vaatteilla ja hikoilla – kuin käyttää samoja vaatteita 2 viikkoa ja kärytä parkkipaikalle asti.

Sinun ei siis tarvitse käydä suihkussa ennen salia. Mutta laita päällesi suhteellisen puhtaat vaatteet ja pidä huolta, että hajusi ei saa kanssatreenaajia heti kakomaan.

4. Käytä pyyhettä, pyyhi laitteet käytön jälkeen

Mikään ei ole ällöttävämpää kuin kävellä laitteelle ja huomata sen lainehtivan jonkun toisen hiestä. Allekirjoittanut hikoilee todella runsaasti. Siksi kannan aina salipyyhettä mukanani ja pyyhin laitteet käytön jälkeen. Edelleen, salilla saa kyllä hikoilla. Mutta muut käyttäjät tulee silti ottaa aina huomioon.

5. Lämmittele / venyttele oikeassa paikassa

Suurimmalla osalla saleista on oma alueensa lämmittelylle ja venyttelylle. Käytä niitä. Aivan liian usein ihmiset laittavat teltan pystyyn keskelle kävelyväylää ja ovat sitten vihaisia, kun ihmiset astuvat heidän kassinsa tai treenipullonsa lähelle.

6. Anna muille tilaa

Älä kävele sentin päästä kenestäkään – etenkin, jos he ovat juuri nostaneet painot ylös tai ovat laittamassa painoja takaisin. Toki salilla pitää pystyä liikkumaan, mutta jätä riittävästi tilaa itsesi ja kanssatreenaajien välille.

7. Älä kävele treenaajan ja peilin välistä

Joillekin peili on tärkeä apuväline. Moni varmistaa peilistä, että liike tulee tehtyä oikein. (Toki omahyväisimmät treenaajat vain ihailevat itseään, mutta sallittakoon se heille.) Joskus on tietysti pakko päästä jostain nurkasta pois ja peilin edestä kävelyä ei voi välttää. Sille ei sitten voi mitään. Älä kuitenkaan jää treenaajan ja peilin väliin viettämään aikaa.

8. Älä heittele käsipainoja

Ihan oikeasti. Ymmärrän, että jos teet hauiskääntöjä 70 kilolla, voi olla vaikeaa laskea kässärit rauhallisesti maahan. Suurin osa teistä lukijoistamme kuitenkin käyttää yleisesti noin 5-50 kilon käsipainoja. Laske ne rauhallisesti maahan. Osa painoista on ”tarkoitettu” tiputettavaksi, mutta käsipainot eivät ole niitä. Kaikki käsipainot EIVÄT kestä heittelyä. Laske ne siis rauhassa maahan tai takaisin telineeseen.

9. Älä varasta muiden laitteita, painoja tai nostopaikkaa

Jos laitteen ympärillä pyörii ihmisiä, sen päällä on pyyhe tai tangossa on painoa – on laite, tanko tai nostopaikka tavallisesti varattu. Etsi itsellesi toinen vapaa paikka.

Toki joskus ihmiset (idiootit) jättävät painoja tankoon. Jos lähistöllä ei ole ketään, katso ympärillesi tai kysy ihmisiltä onko paikka tai laite vapaana.

10. Älä varaa laitteita, painoja tai nostopaikkaa

Kyllä. Vaikka yllä sanoimme, että muiden laitteita ei saa varastaa – ei niitä saa myöskään varata turhaan. Jos laitat painoa tankoon, käytä myös tankoa. Jos laitat pyyhkeesi laitteelle, oletus on, että käytät sitä juuri nyt. Älä siis tee mitään 10 eri laitteen kiertoharjoittelua ja yritä varata niitä kaikkia itsellesi (ja sitten suutu, kun joku käyttää laitetta välillä). EI!

Jos haluat tehdä kiertoharjoittelua, valitse laitteita, jotka ovat lähellä toisiaan ja joista voit nopeasti siirtyä yhdestä toiseen.

Lisäksi, jos sali on erityisen vilkas, vältä kiertoharjoittelua. Voit toki tehdä vaikkapa pystypunnerrusta ja leukoja vuorotellen, mutta älä edes yritä varata penkkiä, kyykkypaikkaa, kässäreitä ja vinopenkkiä samanaikaisesti.

11. Älä häiritse nostajaa

Älä ikinä, IKINÄ häiritse nostajaa, jolla on painot juuri sillä hetkellä ylhäällä – tai nostajaa, joka on selvästi valmistautumassa nostoon. Tämä tarkoittaa sekä lähellä hääräämistä, puhumista että kaikenlaista muuta häirintää. Anna ihmisille rauha keskittyä nostoihin. Kun he laittavat painot takaisin, voit jutella heille, jos se on tarpeellista.

12. Käytä oikeaa tankoa

Joillain saleilla on erikseen 20, 15 ja ehkä jopa 10 tai 5 kilon tankoja. Näistä VAIN 20 kilon tangot on tarkoitettu isojen painojen nostamiseen. Jos olet laittamassa paljon levyjä molempiin päihin, muista tarkistaa, että olet käyttämässä 20 kilon tankoa. Kevyemmät tangot taipuvat herkästi.

13. Tyhjennä tangot oikein

Kun tangossa on paljon painoa, on tangon tyhjentäminen tärkeää tehdä oikein. Ja se oikea tapa on? No tietysti tasaisesti vuorotellen. Tavallisesti tämä tarkoittaa sitä, että tangon eri puolilla ei missään vaiheessa tulisi olla yli 20-25 kilon painoeroa.

14. Älä tee hauista kyykkypaikalla

Niin. Tätä näkee aivan älyttömän usein. Kyykkyräkki on varattu, koska joku vajaaälyinen on tekemässä hauiskääntöä sen edessä pelkällä tangolla. Älä ole se idiootti. Tee hauista sille varatussa paikassa. Kyykkypaikka on tarkoitettu jalkakyykkyyn.

15. Älä neuvo muita, jos he eivät sitä erikseen pyydä

Ihan sama kuinka guru luulet olevasi. Jos sinulta ei pyydetä apua tai neuvoja, älä niitä annakaan. Vaikka joku näyttäisi siltä, että he todella kaipaisivat apua.

16. Älä pidää turhaa meteliä

Okei, okei. Joskus nostaminen puuskuttaa ja pieni ääntelehty on suurimmalle osalle OK. Älä kuitenkaan ulvo kuin nälkäinen susi tai ulise kuin kiimainen lehmä. Sama pätee turhaan kiroiluunkin. Pyri pitämään turhat mölyt mahassasi ja keskity nostamiseen.

17. Älä tuijota

Hyi. Älä ole se karmiva pervo, joka tuijottaa vieressä treenaavia – olivatpa he naisia tahi miehiä. Tietysti joskus on mielenkiintoista seurata todella vahvan nostajan tekemistä ja katsoa miten hän selviytyy siitä 250 kilon kyykystä. Ymmärrämme, että silloin tulee kyllä katsottua – teemme niin itsekin. Jos olet nostajan etupuolella ja hän näkee sinut, vältä silti kaikkea katsomista. Ja etenkin pelottavaa tuijottamista.

18. Älä puhu puhelimeen

Puhelimen käyttöä ei voi kieltää kokonaan, koska moni meistä treenaajista käyttää luuria musiikin kuunteluun. Älä kuitenkaan käytä puhelinta kovaäänisiin keskuteluihin. Jos sinun on pakko puhua, siirry pois treenitilasta. Ja älä varaa laitteita puhelusi ajaksi.

Salietiketti on tärkeä osa kuntosalikulttuuria. Näillä 18 säännöllä salitreeni pysyy kaikille nautinnollisena. Jos sinulla on ehdottaa lisää sääntöjä, voit lähettää ne meille ja lisäämme ne artikkeliin mielellämme!